Forskning: Var snäll mot andra – det minskar din stress

02 sep, 2020 
AvMikaela Alex
Minska stressen – genom att vara snäll
När du är stressad kanske du har lättare att ryta till och snäsa mot personer i din närhet. Men om du gör tvärtom skulle ni båda må bättre, menar forskare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Alla upplever vi olika grader av stress genom livet. Den kan vara tillfällig, som när du håller på att missa bussen, och så kan den vara långvarig, som när du har alldeles för mycket att göra på jobbet under en längre tid.

Trots att stress är något helt normalt för oss och tidigare var något som behövdes för att människan skulle överleva, så blir allt fler idag sjuka av stressen. Eller rättare sagt: Vi blir sjuka av bristen på återhämtning.

Vi får ständigt tips om att prioritera sömnen, motionera, äta hälsosamt och meditera för att kunna kontrollera vår stressiga vardag. Men det kan också räcka med små saker för att göra en stressig dag bättre. Till exempel att ta en skogspromenad, klappa en katt eller ha en växt på skrivbordet.

Minska stress – och hjälp andra

Och en sak kan hjälpa dig igenom stresspåslaget och samtidigt hjälpa andra – nämligen att vara snäll.

När du visar vänlighet mot andra mår du inte bara bättre själv psykiskt, utan även i kroppen. Forskning visar att bara genom att bevittna en godhjärtad handling så ökar mängden oxytocin i kroppen, vilket vidgar blodkärlen och sänker blodtrycket.

Annons

En amerikansk studie visade att personer som var snälla och omtänksamma mot andra hanterade stress på ett annat sätt, och upplevde lägre stressnivåer de dagar de gjort något snällt för någon annan.

Ju vänligare, desto mindre stress

Även en svensk undersökning från högskolan i Halmstad menar att det finns ett negativt samband mellan stress och personlighetsdraget vänlighet.

”Ju högre värde av vänlighet individen har, desto mindre stress upplever individen. Vidare betyder resultatet att ju mer stress individen upplever, desto lägre värde av vänlighet har individen,” kan man läsa i studien.

Personlighetsdragen i The big Five, eller Femfaktorsteorin, är neuroticism, extroversion, öppenhet, vänlighet och samvetsgrannhet, och enligt en av psykologins personlighetsteorier kan alla människors personligheter delas upp inom dessa områden.

Personer med höga poäng i vänlighetsfaktorn har lätt att förlåta, de är snälla, generösa och tillitsfulla. Samtidigt är de sympatiska, tillmötesgående och osjälviska. Låga poäng av vänlighet tar sig istället uttryck i cyniskt beteende, misstänksamhet och manipulation.

Så om du vill minska din egen stress kan det vara en bra idé att göra något snällt för någon annan. Det behöver inte vara något överdådigt, utan kan räcka att du håller upp dörren åt den som kommer efter dig, eller att du ger någon en komplimang. Du kan komma långt med små men!

Foto: Imaxtree

LÄS MER: 

Här är kattklippen som hjälper dig att stressa ner

13 prylar som hjälper dig stressa ner och hitta lugnet

Minska stressen i kroppen – genom att tänka på din partner

Annons