Forskning: Bra att lukta på sin partners använda tröja

18 mar, 2018 
AvMalin Karlberg
Känner du dig stressad? Då bör du sniffa på din älsklings använda tröjor, enligt ny forskning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Doften av din mans svettiga tröjor kan göra dig mindre stressad. Detta hävdar forskare från en rad framstående amerikanska universitet, som i en ny studie låtit kvinnor dofta på sin partners begagnade tröja och sedan analyserat kvinnornas stressnivåer.

– Många människor bär sin partners tröja eller sover på partnerns sida av sängen när denne är bortrest. Jag var intresserad av huruvida det finns fördelar med dessa beteenden, säger huvudforskaren Marlise Hofer, doktorand vid University of British Columbia.

En avstressande effekt

Männen fick bära tröjorna i 24 timmar och blev instruerade att inte använda deodorant, röka eller äta lök och vitlök, allt för att säkerställa en naturlig kroppsdoft. Kvinnorna fick sedan sniffa på tröjorna och delta i stressframkallande i situationer såsom en fejkad jobbintervju eller en svår matteövning. Därefter mättes halterna av stresshormonet kortisol i kvinnornas saliv.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Studien visade också att den avstressade effekten endast uppnåddes när tröjan burits av kvinnans partner. Doften av en främlings t-shirt framkallade istället högre stressnivåer.

Men om tanken på att sniffa i armhålan på din mans tröja inte tilltalar dig kan du luta dig mot tidigare forskning, som visat att kvinnor kan uppnå samma anti-stress-effekt genom att vila i soffan. Förslagsvis medan sambon tvättar sina svettiga tröjor.

Läs mer:

Här är egenskapen som påverkar hur stressade vi blir

Här är drömmarna som tyder på stress – och så hanterar du dem

Källa: Harvard University

Foto: IBL

 

Annons