Författaren: ”Jag är introvert – inte deprimerad”

05 nov, 2017 
Att vara introvert och trivas i sitt eget sällskap innebär inte att man är deprimerad. Trots det blir många introverta personer misstagna för att vara deprimerade, något som kan vara skadligt, menar författaren Jenn Granneman.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jenn Granneman, författare av boken The Secret Lives of Introverts, skriver i ett blogginlägg på Psychology Today om hur skadligt de kan vara för unga, introverta personer att bli misstagna för att vara deprimerade.

När hon skrev sin bok intervjuade hon flera introverta personer, däribland en tjej som hon väljer att kalla för Amanda. När Amanda var i tonåren trivdes hon i sitt eget sällskap, läste serietidningar, chattade med vänner och spelade tv-spel. Att varje dag umgås med vänner och gå på aktiviteter efter skolan tömde henne på energi. Men hennes förädlar och lärare, som var mer extroverta, undrade om hon var deprimerad eftersom hon inte betedde sig som andra, ”normala” tonåringar.

Läs också: 15 tecken på att du är en extrovert introvert

”Jag kände mig defekt, som ett dåligt barn. Jag väntade bara på att de skulle skicka mig till en terapeut så jag kunde bli ’fixad’”, säger Amanda i Psychology Today.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men Amanda var inte deprimerad – utan introvert. Hon behövde tid för sig själv för att ladda batterierna och kunna samla sina tankar.

Enligt Jenn Granneman blir introverta ofta felaktigt stämplade som deprimerade personer, speciellt i ung ålder. Hon menar även att det oftast är extroverta personer som tolkar introverta fel, eftersom de inte förstår att man kan välja att stanna hemma istället för att göra något med sina vänner. Det beror på att extroverta och introverta reagerar olika på så kallade belöningar och därför tycker olika saker är roliga och givande.

Läs också: Introvert? Därför drabbas du av social baksmälla

Jenn Granneman skriver vidare att det kan leda till skam och stigmatisering om man som förälder till ett introvert barn antyder att det är fel att gilla ett lugnare liv. Dessutom leder fel diagnos till fel åtgärder, speciellt eftersom en introvert inte har en diagnos, utan ett personlighetsdrag.

Annons

”Amanda behövde inte antidepressiva eller en terapeut. Det hon behövde var att lära sig hur hon hanterar sin energi på ett bättre sätt. Senare i livet lärde hon sig det – och det gjorde stor skillnad”, skriver Jenn Granneman i Psychology Today.

Enligt Jenn Granneman är Amanda, som är vuxen i dag, socialare än förr tack vare att hon vet om och har accepterat att hon är introvert samt har lärt sig hur hon ska ta hand om sina energiresurser.

Läs också: 8 saker du aldrig ska säga till en introvert

Källa: Psychology Today

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons