Förändra ditt liv på bara 5 minuter – så gör du!

01 jun, 2017 
Jo, det går faktiskt att bli både lyckligare och hälsosammare utan större livsförändringar. Här är 7 knep du kan ta till nästa gång du har fem minuter över.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Allt kräver inte mycket tid och ibland kan så lite som fem minuter räcka för att förändra ett helt liv. Enligt forskning finns det några specifika aktiviteter som har en positiv inverkan på din hälsa och lycka. Här följer sju av dessa aktiviteter som du kan börja med redan i dag – det tar bara fem minuter!

1. Rör på dig en gång i timmen

En gång i timmen bör du stiga upp från din skrivbordsstol eller från den sköna soffan och röra på dig i fem minuter. Genom att röra på dig minskar du risken för sjukdomar kopplade till stillasittande och höjer samtidigt humöret.

2. Skjuter du upp saker? Ta till fem minuters-regeln

Har du som vana att skjuta upp saker? Ta till fem minuters-regeln som går ut på att du bestämmer dig för att påbörja något du skjutit upp, men endast i fem minuter. Ta tid medan du tar tag i uppgiften och när tiden gått ut slutar du jobba med uppgiften. Nästa gång du känner dig redo kan du ägna mer tid åt uppgiften och det kommer troligtvis kännas mycket enklare då.

Annons

3. Meditera

Så lite som fem minuter av meditation per dag kan sänka ditt blodtryck och hjälpa dig att förstå dina egna tankar och känslor.

4. Spring fem minuter om dagen – förläng livet med tre år

Flera studier har visat att idrott, oavsett hur lite det än rör sig om, har en positiv effekt på hälsan. Enligt en studie kan så lite som fem minuters joggande per dag räcka för att förlänga livet. Forskarna analyserade 55 000 män och kvinnor och de som sprang hade 30 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med de som inte sprang. Risken för hjärtsjukdomar minskade även markant, med 45 procent, och till och med rökare och överviktiga som joggade fem minuter om dagen gynnade sin hälsa.

5. Ta en paus på jobbet

Genom att ta en paus på fem minuter från ditt jobb kan du öka både kreativitet och produktivitet. Vissa studier rekommenderar studenter att studera i 25 minuter för att sedan ta en fem minuter lång paus innan de studerar ytterligare 25 minuter. Ingen människa kan vara fullt koncentrerad flera timmar i sträck och med hjälp av pauser kommer du att både jobba och må bättre.

Annons

6. Lyssna på din partner eller ditt barn

Goda relationer och lyckliga förhållanden ökar vårt välmående. Genom att uppmärksamt lyssna på din partner eller ditt barn som berättar något för dig i fem minuter varje dag kan ni få ett bättre förhållande.

7. Tänk på det du är tacksam för

Ge ditt välmående och din lycka en boost genom att varje kväll tänka på det du är tacksam för i livet under fem minuter. Lista tre bra saker som hänt dig och tänk även på varför de hände. I en studie kunde forskare se att deltagare som fick göra övningen i en veckas tid hade en högre nivå av lycka i ett halvt år efteråt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Välj en av aktiviteterna för att gynna ditt välmående, oavsett om du väljer att prova det i en vecka, ett år eller resten av livet.

LÄS OCKSÅ: DÅ ÄR VI SOM LYCKLIGAST

Källa: Psychology Today
Foto: Shutterstock

Annons