11 saker som du kanske inte visste om dina bröst

Bröst, tuttar, pattar eller ”boobies”. Kärt barn har många namn och oavsett vad du väljer att kalla dem, om de är stora, små eller precis lagom enligt dig själv, så finns det mycket som du kanske inte visste om dem.
10 oktober, 2017

Cancerfonden genomför varje år sin Rosa bandet-kampanj under oktober och många påminns då om att kolla sina bröst en gång extra. Men vad vet vi egentligen om våra kära bröst? Enligt flera undersökningar vet nämligen en stor majoritet av alla kvinnor inte ens vilken som är rätt bh-storlek för just deras bröst.

Nedan följer 11 saker du kanske inte visste om bröst – men som är värda att veta:

1. Du kan inte träna dina bröst till en bättre form eftersom de består av fett, men du kan tona musklerna runtomkring. Träning kan dock få brösten att bli mer hängiga med tiden om du inte använder en bra träningsbh som stöder dem.

2. Rökning och att sola kan få dina bröst att se annorlunda ut eftersom UV-strålar och ämnen i cigaretter bryter ner hudens kollagen, enligt en studie som publicerades i Aesthetic Surgery Journal.

3. Människan är den enda inom gruppen primater som har runda, fyllda bröst från puberteten – och forskare har inte kommit fram till ett entydigt svar om vad det beror på. Andra primater får endast fyllda bröst när de ska amma sina avkommor.

4. Enligt en undersökning från underklädesmärket Debenhams har nästan 85 procent av alla kvinnor fel bh-storlek.

5. Var nionde kvinna i Sverige drabbas av bröstcancer och 80 procent lever tio år efter att de fått en bröstcancerdiagnos i dag.

6. Bröstvårtan är en erogen zon för cirka 80 procent av alla kvinnor och för cirka 50 procent av alla män.

7. Män har bröstvårtor eftersom embryon inte utvecklar könshormon förrän i den sjätte graviditetsveckan. Eftersom både män och kvinnor har bröst kan även män drabbas av bröstcancer.

8. En till tre procent av män och två till sex procent av kvinnor har en tredje eller fjärde bröstvårta.

9. Man får inte hängiga bröst av amning, utan det är graviditeten i sig som oftast är boven eftersom viktuppgång kan få ligament som stödjer brösten att tänjas.

10. Det finns flera olika typer av bröstvårtor och mellan 10 och 20 procent har inåtvända bröstvårtor.

11. Våra bröst är sällan helt identiska och det är vanligt att de är lite olika stora. Det är ofta det vänstra bröstet som är större. Dessutom kan dina bröst variera i storlek under din menstruationscykel. Om du plötsligt märker att det ena bröstet är större eller mindre än det andra bör du dock alltid kolla upp det, eftersom plötsliga förändringar kan vara tecken på cancer.

Källor Health, Cosmopolitan, Allt om vetenskap, Bro.se, Bustle, Buzzfeed

Foto IBL

Läs mer:

Emma Watsons bröstbild rör upp känslor på nätet

Så ska House of Dagmar stödja och bidra till bröstcancerforskningen

Här är nya smarta bilden som ska hjälpa kvinnor att upptäcka bröstcancer