Här är drömmarna som tyder på stress – och så hanterar du dem

En dröm som gör att du vaknar upp helt svettig, med hög puls och fuktiga lakan virade runt kroppen tyder ofta på stress.
09 februari, 2018

Är det inte en regelrätt mardröm kan det ofta kategoriseras som en stressdröm. Dessa orsakas i regel av att man känner sig stressad, rädd eller orolig inför någonting.

Läs också: 5 riktigt drömmiga sänghimlar du kan göra själv

Dröm: En stor tidvåg

Drömmer du om att en stor tidvåg sveper över dig har du tagit på dig för mycket. Kanske har du nyligen fått andra ansvarsområden på jobbet än du är van vid?

Tips: Det kan vara dags för lite självrannsakan; ställ dig själv frågan ifall du inte borde ta lite mindre ansvar, eftersom det verkar påverka dig negativt. Se till att ansvarstyngden lyfts från dina axlar!

Dröm: Världen går under

Den ursprungliga termen för den här typen av drömmar är Armageddon-drömmar. Dessa innebär i regel att du har en djup inre konflikt inom dig, som manifesterar sig i undergångsdrömmar och resulterar i känslomässig och psykologisk leda.

Tips: Känner du att drömmarna får dig att må dåligt och det stör ditt vardagliga liv, försök att lösa den inre konflikt som orsakat drömmarna. Var inte rädd för att skaffa professionell hjälp!

Dröm: Ett hus brinner

Drömmer du att dina saker eller ditt hus brinner upp är det ett skolboksexempel på att din hjärna går på stressrelaterat högvarv. Huset symboliserar din trygghet, ditt hem. Brinner det upp i din dröm behöver du ta hand om dig själv mer.

Tips: Se till att ta lite personlig rekreationstid, som ger dig lugn och ro och möjligheten att varva ned. En solsemester till en avlägsen ort, kanske?

Dröm: Du missar ett flyg

Har du en deadline som du stressar över? Då kanske du drömmer om att du missar ett flyg, buss eller tåg. Att ha en deadline, oavsett om det är i ditt yrke eller personliga deadlines du satt på egen hand, kan alltså resultera i den här drömmen.

Tips: Försök bli bättre på att hantera din tid, och håll deadlines om du måste sätta dem.

Dröm: Din bil blir stulen eller försvinner

En dröm som man menar är kopplad till osäkerhet i livet, eller bristande motivation. Bilen representerar inte helt oväntat din vilja att ta dig framåt. Fråga dig själv vad det är du inte känner dig motiverad att fortsätta med, för det är vad som orsakar den här stressdrömmen. Om du inte kan komma på något kan det bero på att du är osäker, eller upplever att ditt liv inte riktigt har någon tydlig riktning.

Tips: Har du svårt att få jobb? Känner du att du inte har någon riktning i livet? Oavsett vad drömmen beror på vill ditt drömmande jag hitta tillbaka till motivationen igen. Testa att göra någonting helt nytt, därför att det du gör nu fungerar uppenbarligen inte.

Dröm: Du är tillbaka i skolan och kan inte hitta ditt klassrum eller skåp

Har du kommit in i arbetslivet och börjar drömma om att du går i skolan igen är det antagligen knutet till jobbstress. Är drömmen så specifik att du inte hittar till ditt klassrum eller skåp betyder det förmodligen att du känner att du inte är där du borde i det här skedet av din karriär. Kanske funderar du på om du valt fel karriär?

Tips: Lider du så pass mycket av det kan det vara värt att fundera på att söka nytt jobb, eller åtminstone hitta en ny mening i ditt nuvarande jobb – om det nu är så att jobbet inte känns rätt. Kanske du kan prata med din chef om att få göra någonting mer kreativt, om det är där skon klämmer.

Läs också:

Älskar du att dagdrömma? Grattis, det är bra för din intelligens

Har du svårt att somna? Det här tricket kan få dig att somna på bara 1 minut