Det är värre att duscha varje dag – än att inte duscha alls

18 aug, 2017 
AvLisa Arnell
Ok, låt oss göra en sak superklar först: Vi vill alla vara rena och dofta gott. Det här handlar inte om att hålla sig borta från vattnet så länge som möjligt (och i förlängningen från människor pga doftar inte sommaräng). Men – det är inte alltid en daglig dusch är det bästa. Kanske aldrig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att duscha varje dag, vilket många gör, är inte bara härligt och bra. Det kan vara direkt dåligt för både din hud, ditt hår och dina naglar. Forskare har bekräftat att att dagliga duschbesök kan störa både din hud och din hälsa. Whatever makes you happy är fortfarande en bra regel att leva efter tänker vi, även när det gäller att duscha eller icke duscha. Men innan du tar ditt duschbeslut, läs nedan.

Därför bör du inte duscha varje dag:

Du kommer inte att lukta så illa som du tror

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det är med bakterier som med folk – det finns goda och dåliga. Att göra sig av med alla bakterier, god som dålig, stör kroppens balans. Och det gör du om du duschar varje dag. Du behöver inte vara steril för att räknas som ren. Lagom är bäst som vi brukar säga.

Det torkar ut din hud

Torr hy är bland det värsta som finns. Det kliar och stör och är oskönt. Daglig dusch medför förmodligen tvätt med tvål och olika rengöringsprodukter – det gör att din hud både känns och ser torr ut. När vattnet avdunstar från kroppen så avlägsnas massa fukt = du blir torr. Ju mer du duschar och tvättar dig, särskilt med varmt vatten, desto torrare blir du. Du tvättar bokstavligen bort kroppens naturliga oljor. Och kvar finns torr hy, som förutom att den kan se torr och tärd ut även är mottaglig för smuts och bakterier. Och det vill man ju inte (se punkten ovan).

Annons

Du förstör ditt hår

Här gäller egentligen samma som för huden – duschar du för ofta duschar du bokstavligen bort dina naturliga oljor som du behöver. Folk med fett hår tror ofta att de duschar för sällan – men många gånger handlar det om att de duschar för mycket. Om du tvättar ditt hår för ofta börjar hårbotten (över)producera fett för att återfukta det som du duschar bort varje dag. Så – är det för sent att göra något om du redan har en överproduktiv hårbotten? Nej, det är ju inte det. Du kan få tillbaka ditt ooljiga hår, men det kommer att ta lite tid, lite färre duschar (och gärna ett bra schampo).

Du kan ge dig själv acne

Att duscha varje dag med tvål kan skada din kropps normalflora (en samling bakterier och mikrober som lever i och på kroppen). Floran är i stort sett din huds ekosystem och bråkar du med det för mycket kan du i värsta fall bidra till och orsaka utslag. Det finns ingen forskning som rekommenderar ett visst antal duschar i veckan, men det finns en hel del som talar för att det inte behöver vara varje dag i alla fall.

Annons

Bubblare: Du kan förstöra din manikyr

Det här kanske inte är den allvarligaste konsekvensen och det största problemet, men det är ju segt när det händer. Varmt vatten gör att naglarna sväller och ditt nya nagellack spricker. Ett baslack hjälper men varmvattnet letar sig in under nageln och får färgen att lossa och lyfta. Lösningen: Duscha lite mindre.

Slutsats: Att duscha mindre är, förutom anledningarna ovan, även bra för vattenkonsumtionen och därmed världen. Win win. Men sluta inte att duscha, det är ju skönt ju! Gör det bara lite lagom ofta (och då gärna med någon du gillar).

Källa: Elitedaily

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons