Beslut om massvaccinering mot hpv-virus för kvinnor i Stockholm

09 apr, 2021 
AvJessica Rådne
AvJessica Rådne
Fotograftt
gratis vaccin mot hpv-virus till stockholms kvinnor
Alla kvinnor i åldern 21-26 år ska erbjudas vaccin mot hpv-virus. Det är ett beslut som väntas klubbas igenom nästa vecka.
Annons
5 karriärkvinnor du måste följa på Instagram
5 karriärkvinnor du måste följa på Instagram

Tack vare att Karolinska universitetssjukhuset byggt upp en organisation för vaccinering mot covid-19, kan de nu enligt ett nytt förslag passa på att också masserbjuda hpv-vaccin, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen har talat med Désirée Pethrus (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm. Hon berättar:

– Man ville ta tillfället i akt och dra nytta av organisationen som byggts upp på Karolinska för vaccinering mot covid-19.

Désirée Pethrus
Désirée Pethrus (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm.

Massvaccination mot hpv-virus redan inledd

Förslaget kommer från Regionalt cancercentrum (RCC) och det officiella beslutet väntas klubbas igenom i mitten på april. Därefter är planen att Karolinska universitetssjukhuset ska erbjuda totalt 76.000 kvinnor gratis hpv-vaccin under hösten 2021 och våren 2022. Cirka 6.000 av dessa har redan fått vaccin i samband med besök hos barnmorskor. Vaccinationen har då skett inom ramen för ett pilotprojekt på RCC.

Annons

Därför vaccineras även pojkar mot hpv-virus

Sedan 2012 erbjuds gratis vaccinering till flickor i årskurs fem och sex. I fjol infördes erbjudandet till pojkar i samma ålder. Hpv-virus kan leda till cellförändringar som i värsta fall utvecklas till livmoderhalscancer hos kvinnor. Årligen dör omkring 150 kvinnor i Sverige av just livmoderhalscancer. Även män kan bära på viruset och föra över det till kvinnor vid sexuell kontakt.

Efter 30 års ålder minskar risken att drabbas av cancerformen och det är därför av stor vikt att vaccinera i unga år, förklarar Désirée Pethrus för Dagens Nyheter.

Region Stockholm först i landet

– Därför gäller det att fånga upp kvinnorna mellan 21 och 26 år, då förväntas det att vi mer eller mindre ska kunna utrota livmoderhalscancer, säger hon och påpekar att en massvaccination dessutom är kostnadseffektivt.

– WHO har också uttryckt att vi ska eliminera den här cancerformen, eftersom det går.

Annons

Region Stockholm går i bräschen för denna typ av massvaccinering mot hpv-virus med en förhoppning att fler regioner ska ta efter.

– Om vi inte ska behöva vänta i en hel livstid på att utrota cancerformen så behöver vi följa upp med en särskilt riktad vaccination till unga kvinnor, säger Désirée Pethrus.

Foto: TT

Annons