Äntligen! Nu finns ett preventivmedel helt utan hormoner

Äntligen! Nu finns ett preventivmedel helt utan hormoner

Appen Natural Cycles är nu godkänd som preventivmedel.
26 mars, 2017

Natural Cycles, fertilitetsappen där en av medgrundarna också är en av de två fysiker som upptäckte Higgspartikeln, en upptäckt som belönades med Nobelpriset år 2013, har nu blivit världens första app specifikt godkänd som preventivmedel.

LÄS OCKSÅ: MANLIGT P-PILLER 100 PROCENT SÄKERT I TEST – DÅ KAN DU KÖPA DET

”Hälsorelaterade appar har länge ifrågasatts i media för bristande bevis på att de faktiskt fungerar. Läkemedelsverket förbjöd 2016 Natural Cycles från att marknadsföra sig som ett preventivmedel –  något som uppmärksammades och diskuterades friskt i svensk press. Nu har den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd klassat appen i den medicinsk-tekniska kategorin IIb. Därmed erbjuder Natural Cycles ett nytt, kliniskt testat alternativ till preventivmedel såsom p-piller, hormonspiral och kondom. Detta blir alltså en av de första apparna som når samma klassificering som dialysutrustning samt blodpumpar för hjärt-och lungmaskiner, för att nämna några”, skriver Natural Cycles i ett pressmeddelande.

Appen fungerar genom att kvinnor tar temperaturen under tungan varje morgon samt för in den avmätta temperaturen i appen. En unikt framtagen algoritm avgör sedan om kvinnan är fertil den dagen, vilket gör att hon sedan vet om hon kan bli gravid vid oskyddat samlag.

LÄS OCKSÅ: STUDIE FÖR MANLIGT P-PILLER AVBRÖTS – MÄN FICK JOBBIGA BIEFFEKTER

– Natural Cycles älskas av tusentals kvinnor i Sverige, och vi är stolta över att vi nu kan fortsätta ge dem precisa rekommendationer som ett officiellt preventivmedel. Det är en produkt som kvinnor behöver, vill ha och förtjänar, säger Elina Berglund, medgrundare till Natural Cycles.

Natural Cycles har över 150 000 användare i 161 länder och en klinisk studie har bevisat att appen är lika effektiv som p-piller.

Foto Shutterstock