Anjas Forsnor: ”Mina 9 bästa vegetariska matställen”

02 dec, 2018 
AvAnja Forsnor
Vill du äta vegetariskt – och gott? ELLEs Anja Forsnor listar sina bästa vegetariska restauranger i Stockholm.
Annons

Falafelbaren

Eftersom jag är född och uppvuxen i Malmö är falafel lite av en nationalrätt där jag kommer ifrån. Det första stället som imponerade mig på mig i Stockholm var Falafelbaren, de har utan tvekan stans bästa falafel. Nyfriterad och krispig falafel som antingen servera i stenungsbakat pitabröd på surdeg eller som sallad med fräscha tillbehör som syrad rödkål, hummus, halloumi, tomat- och gurksallad, tahini och persilja.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Adress: Hornsgatan 39B, Södermalm

Sally Voltaire & Systrar

Min favorit sen flera år tillbaka när restaurangen först öppnade i gamla PUB-huset. Sally Voltaire & Systrar var först i Stockholm med att erbjuda flera vegetariska rätter varje dag, utan att man ens tänkte på att de var vegetariska. Mustiga soppor, matiga sallader, varma mackor och raw-bakverk. Här finns verkligen nåt för alla, stora som små. Den lilla inredningsbutiken är ett stort plus!

Adress: Åhlens City, Klarabergsgatan 50, Norrmalm/City

Foto Sally Voltaire & Systrar

Pom & Flora

Ett av stans mest omtalade och ombloggade caféer sen de först öppnade på Söder för några år sedan. Trots hypen finns här en varm stammiskänsla och man känner sig alltid välkommen. Här hittar man allt från chiapudding, gröt och smoothiebowls till avokadomackor och matiga sallader. Och alltid någon ny spännande nyhet på menyn. Missa inte min favorit 100% ägg eller bananasplit med hemlagat jordnötssmör.

Annons

Adress: Odengatan 39, Vasastan & Bondegatan 64, Södermalm

Farang

Asiatisk fusion med smaker från Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien. De har en helt vegetarisk avsmakningsmeny på sin á la carte med rätter som grillad grön sparris med rostade jordnötter, sallad på grön papaya, soppor med kokosmjölk, tofu och massa mer. Magiskt gott, en riktig matupplevelse!

Adress: Tulegatan 7, Vasastan

Pepstop

Renée Voltaires renodlade veganhak genomsyras förstås av hennes välkända matfilosofi. Ekologisk mat och otroliga smakkombinationer. Missa inte deras kända kelpnudelsallad (obs, beroendeframkallande!), chiapudding eller kallpressade juicer och smoothies. Konceptet är delibutik och take away men det finns några få sittplatser i fönstret för den som vill slå sig ner.

Adress: Riddargatan 3A, Östermalm

Kelpnudelsallad och mandelmjölk med gurkmeja, Foto Anja Forsnor.

Mahalo

Ekologiskt hälsocafé som tog acai bowls till en ny nivå i Stockholm. Menyn är färgsprakande och helt vegetarisk med allt från matiga sallader, wraps, sötpotatispommes (omg!) och bakverk. Missa inte deras falafelsallad eller deras smoothies, här är verkligen ett ställe för hela familjen. Stor uteservering sommartid på både caféerna.

Annons

Adress: Hornsgatan 61, Södermalm & Odengatan 26, Vasastan

Restaurang Fotografiska

Blev positivt överraskad av att Fotografiska inte bara erbjuder inspirerande konst och foto utan även en restaurang med fokus på ekologiskt, närproducerat och växtbaserat. Prisvärd lunch där de alltid erbjuder vegetariskt, veganskt och soppa. Dessutom med stans härligaste utsikt som sällskap.

Adress: Stadsgårdshamnen 22, Södermalm 

Rutabaga

Mathias Dahlgren står bakom Stockholms första helvegetariska finkrog Rutabaga som ligger vägg i vägg med Grand Hotel. Här serveras ett tjugotal mellanrätter, allt ifrån ceviche gjord på avokado, friterad aubergine eller bakad roscofflök, citronskal och lakrits. Perfekt sharefood i fin miljö, vegetarisk mat helt i värdsklass!

Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, Norrmalm/City

Lunch på Rutabaga, Foto Anja Forsnor.

Ling Long

Precis i anslutning till Story Hotel serverar Ling Long moderna asiatiska rätter. Med inspiration från Kina, Singapore och Bali erbjuder köket vegetariska rätter och hel vegansk lunch. Är du här kvällstid så missa inte barens innovativa cocktails!

Adress: Riddargatan 6, Östermalm

Läs mer:

Foto Pernilla Thelaus

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons