Anja Forsnor: ”Vänskap är det finaste vi har – men också det svåraste”

Vänskap som aldrig sviker, när man klär sig likadant, gillar samma saker och kallar sig Best Friends Forever. Vänskap där allt är bra. Eller vänskap som skaver, som tar mer än den ger och som kanske får en att må dåligt? Hur gör man egentligen för att skaffa nya vänner som vuxen?
21 september, 2018

Jag skulle nog säga att vänskap är något av det finaste vi har, men kanske också något av det svåraste. Vissa har turen att träffa sina bästa vänner redan på lågstadiet och är oskiljaktiga sedan dess. Men det är kanske ännu vanligare att man växer ifrån varandra, är i olika faser i livet och kanske inte har något gemensamt längre. Och det är helt okej, man måste inte vara vänner för livet. Jag är nog inte så sentimental av mig utan tänker att det finns olika personer för olika faser i livet. Det är kanske inte ens är meningen att man ska ha samma vänner livet ut, från sandlådan till vuxenlivet? Några kommer vara en del av ens barndom, andra ovärderliga under pluggtiden och några guldkorn kanske hänger med livet ut.

På ett sätt tycker jag nästan känns det lättare att få vänner som vuxen. Jag är mycket tryggare i mig själv och vet vem jag är, på så vis vet jag också exakt vilken typ av vänner jag behöver. En av anledningarna till att jag flyttade från min hemstad Malmö som 23-åring var att jag behövde en nystart. Jag kramade hejdå till många fina vänner men kände samtidigt att det var så lyxigt att få börja om och att som vuxen få skaffa nya vänner utifrån mitt vuxna jag. Det är så lätt att man följs åt bara för att man bott grannar som liten eller råkade hamna i samma klass, utan att man egentligen funderar över om den vänskapen är något man mår bra av? Och det jag lärde mig mest är att de riktiga vännerna hänger kvar, oavsett om man bor i samma stad eller 60 mil ifrån varandra.

Majoriteten av mina vänner har jag skaffat i vuxen ålder och det känns som att många av dem kommer vara en del av mitt liv i många år framöver. En av mina närmaste vänner, Alexandra, har jag bara känt i drygt 2,5 år. Vi följde varandra på Instagram och brukade kommentera varandras bilder men hade aldrig setts IRL. En dag fick jag ett mail från Alexandra där hon föreslog att vi skulle ses på en kaffe. Vi pratade oavbrutet i 3 timmar första gången vi sågs och tyckte båda att det kändes så rätt. Love at first sight! Idag ses vi i stort sett varje dag, sms:ar oavbrutet, poddar ihop och skriver vår första bok tillsammans. Kanske den bästa kaffedejten någonsin. Tänk vad mycket man kan vinna när man bara vågar.

Vänskap ska vara kravlös samtidigt som man måste anstränga sig för att få relationen att funka. Jag har hellre få bra vänner där jag känner att jag har tid att vårda relationen, framför många ytliga vänner som jag knappt hinner träffa. Jag vill omge mig av personer som ger av sig själv, som får mig att må bra och som ger energi. Det innebär inte att jag bara vill umgås med bubblande och lyckliga personer, men jag har lärt mig med åren att energitjuvar, struliga personer och drama-queens är det sista jag behöver.

Det finns ju situationer i livet som gör att man byter umgänge naturligt, när man flyttar, börjar plugga eller byter jobb. Men bara för att man träffat nytt folk innebär det ju inte automatiskt att man hittar nya vänner. Så hur gör man egentligen?

7 tips för att skaffa nya vänner:

1. Bryt mönster

Först och främst så handlar det om att bryta mönster, att göra något annorlunda. Utmana dig själv till att testa nya grejer som du gillar, t.ex. en ny träningsform, matlagningskurs eller ta en kvällskurs.

2. Våga!

Nyfikenhet och en gnutta mod kommer man långt med, våga ta initiativ till att ses utanför skolan eller jobbet. Det värsta du kan få är ett nej.

3. Instagram

Ragga upp någon på Instagram som verkar skön, föreslå en kaffe eller promenad. För den modiga finns även appar som t.ex. GoFriendly som parar ihop potentiella vänner (bara för tjejer).

4. Var öppen

Om någon bjuder med dig på en aw, fest eller middag – haka på. Det värsta som kan hända är att du får en tråkig kväll och då är det bara att tacka för dig och avrunda kvällen.

5. Träningsdejta

Träningen har gett mig så många vänner genom åren. Föreslå en träningsdejt med någon som inspirerar dig, anmäl dig till en bootcamp eller haka på en löpargrupp.

6. Be om hjälp

Var öppen och be någon i din närhet om hjälp. Be någon vän att introducera dig för nya vänner, odden är stor att du även kommer tycka om din kompis vänner.

7. Facebook-grupp

Det finns flera grupper på Facebook, t.ex. On-Edge och Friendcation som går ut just på att hitta nya vänner med liknande intressen. Även Heja Livet har ibland vänskapstrådar och tjejer som söker nya vänner. The sky is the limit!

Läs också:

Anja Forsnor: ”Bebisen är en”

Anja Forsnor om graviditeten: ”Som en baksmälla”

Anja Forsnor: ”Så vågade jag bryta mig loss och säga upp mig”

Foto Hanna Skoog, Frida Möller/Studio Emma Svensson