Anja Forsnor: ”Nytt år och nya fräscha frukostrutiner”

10 jan, 2019 
AvAnja Forsnor
”Varje gång jag pratar med någon om min stora frukostpassion märker jag direkt vilken kategori personen tillhör. Frukost delar verkligen in folk i två läger – den som aldrig äter frukost eller den (jag själv inräknad) som längtar till frukosten redan kvällen innan”, skriver ELLEs Anja Forsnor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Alla har något att säga om frukost och jag kanske nästan vågar att titulera mig lite av en expert i ämnet, jag som skrivit en hel bok fylld med frukostfrosseri. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men det är något med just frukost. För mig är frukost nästan mer än känsla och ett sinnestillstånd än vad jag faktiskt äter. Frukost är alltid frukost, oavsett när på dygnet jag äter den.

Kanske för att det är dagens första mål, för att det är ett sätt att starta en ny dag på eller för att det helt enkelt är gott. Även om frukost kanske är den måltid vi varierar minst så känns det som att något håller på att hända. Frukost är inte längre bara en smörgås eller skål med fil, vi är nyfikna på nya hälsotrender och vågar experimentera i köket. Om man ska tro på min lilla trendspaning det senaste halvåret hittar vi allt mer matiga rätter på frukostbordet. Ris och gryner tillsammans med ägg och kryddor som dukkah, chili och picklade grönsaker. Och färgglada smoothie bowls!

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jag vill verkligen tro att det finns en frukostfavorit för alla, man måste bara hitta rätt. Och såhär i början av året handlar mycket om att hitta rätt i nya rutiner och komma tillbaka till vardagen, ett ypperligt tillfälle att lägga lite extra kärlek på frukosten.

Fem fräscha frukosttips:

  1. BreOliv gjord på olivolja, sheanötter, vatten och salt är min nya obsession på mackan. Går även att steka i.
  2. Avokado i smoothies, på mackan eller till äggröran gör varje morgon lite lyxigare.
  3. Matcha innehåller massa antioxidanter och koffein som piggar upp men som är betydligt snällare för magen än kaffe.
  4. Jag har alltid ägg, banan, havregryn och frysta bär hemma – då kan jag röra ihop en frukost oavsett hur ont om tid jag har. 
  5. Jag tycker smoothies och gröt till är den bästa frukosten året om och det bästa är att de går att variera i all oändlighet.

Några riktigt bra frukostrecept:

50/50 chia + yoghurt med hallon och tahinilönnsirap

Min frukostfavorit alla dagar om året är den här klassikern från Pom & Floras. Perfekt balans mellan smaker och texturer – sött, salt, krispigt och syrligt. Och så vacker att titta på! Det bästa är att den är ganska enkel att slänga ihop hemma.

Recept och bild från boken Frukost hela dagen.

1 dl chiapudding

1 dl turkisk yoghurt

2 msk hallon

2 msk nötkross*

1 msk tahini med lönnsirap (mixa 1 dl tahini, ½ dl lönnsirap, 2 msk vatten)

Lägg upp allting i en djup skål, ringla över tahini och avsluta med nötkrossen.

*Nötkross: Rösta nötter och frön, t.ex. hasselnötter, cashewnötter, solrosfrön och mandel på 150 grader i ugnen i cirka 20 minuter. Grovhacka och förvara i en burk med lock, perfekt att strössla på din yoghurt eller smoothiebowl.

Den kompletta boken för alla frukostälskare! Innehåller lätt beroendeframkallande rätter, allt från mackor och bowls till söta bröd och drycker. Frukost hela dagen av Anna och Rasmus Axelsson.

Läs mer:

Anja Forsnor: ”Stora inlägget om frukost”

5 recept på hälsosamma pannkakor till helgfrukosten

Äta frukost minskar stress – 10 val för bra effekt

Foto Hanna Skoog

Annons