15 tjejer om att ha gjort abort

"Jag har känt skuld när jag har passerat Jehovas Vittne på stan ibland, som att det liksom lyser igenom mig att jag har gjort abort och att de dömer mig. Och jag är inte ens troende."
15 november, 2016

Förra året utfördes 38 000 aborter i Sverige. Det är nästan 21 aborter per 1000 kvinnor i åldrarna 15 till 44, enligt SCB. Vi har pratat med 15 kvinnor som alla önskar att vi vågade prata mer om våra avbrutna graviditeter. Mer om det längre ned.

Abort blev lagligt i Sverige 1938, men det var bara tillåtet om graviditeten utgjorde ett hot mot kvinnans liv eller om den var ett resultat av en våldtäkt. Sedan dess har lagen förändrats och numera kan man göra abort av vilken anledning som helst fram tills slutet av vecka 18. Vecka 19-22 krävs särskilt tillstånd från Socialstyrelsen.

Men alla länder har inte haft samma utveckling som Sverige. Faktum är att allt fler länder istället har börjat diskutera strängare abortlagar, som i Polen till exempel. Där vill man att såväl kvinna som läkare ska riskera fem års fängelse om de utför en abort av annan anledning än att kvinnans liv är i fara. Med andra ord skulle en abort på grund av våldtäkt kunna innebära fängelse.

Även i USA kan det bli olagligt med abort i och med att Donald Trump blir ny president. Han vill nämligen tillsätta abortmotståndare som domare i högsta domstolen och ”se över” abortlagen på nytt. I en intervju under valkampanjen ville han göra det straffbart för kvinnor att göra abort. På frågan om den inblandade mannen skulle bestraffas svarade han: ”Nej, det tror jag inte”.

I senare intervjuer har han dock backat efter hård kritik från såväl demokrater som republikaner. Då ändrade han istället förslaget så att läkarna är de som ska hållas juridiskt ansvariga för aborterna, istället för kvinnorna.

Men det finns motstånd även i Sverige. Bland annat från organisationerna Ja till Livet och Människorätt för ofödda (MRO). Den senare har flera gånger arrangerat så kallade sommarkampanjer där medlemmar har turnerat runt i Sverige med stora banderoller som bär bilder på döda foster.

Här kan du klicka för att se hur abortlagarna i världen ser ut i dag.

15 svenska kvinnor om att ha gjort abort:

”Jag har valt att inte prata så mycket om mina aborter. Jag skäms.”

– Emma, 30 år

”Jag har känt skuld när jag har passerat Jehovas Vittne på stan, som att det liksom lyser igenom mig att jag har gjort abort och att de dömer mig. Och jag är inte ens troende.” 

– Maria, 21 år

”Jag var 19 år, läste gymnasiet på distans och kände att jag hade så mycket som jag ville göra innan jag fick barn.”

– Frida, 22 år

”Det är ingen som berättar vilken enorm fysisk smärta det orsakar. Det är ingen som berättar vilka moderskänslor man får när man ligger där på ultraljudet. Och det är ingen som berättar att man, två år senare, kan se på sin abort och känna att man tog rätt beslut men ändå må så otroligt dåligt över den.”

– Klara, 21 år

”Man skuldbelägger sig själv för att man inte var mer försiktig. Att man är två om saken är det ingen som bryr sig om.”

– Abena, 29 år

”Jag hör ofta vänner säga: ”Jag skulle aldrig klara av att göra en abort”. Då blir situationen lite krystad.”

– Mikaela, 27 år

”Varje år kommer jag alltid räkna på hur många år mitt ofödda barn skulle ha varit nu, hur hade vårt liv sett ut?”

– Mariam, 31 år

”Den hemska barnmorskan sa just när jag svalt det första pillret: ”Bra, nu kan du inte ångra dig”

– Alexandra, 25 år

”Enligt samhället är det en skamsen sak att göra, och eftersom hela ansvaret har lagts på kvinnan så vågar man inte tala om det offentligt.”

– Felicia, 32 år

”Det visade sig att han hade känslor för mig och ville att vi skulle behålla det. Jag mådde så jävla dåligt speciellt när jag såg hur sårad killen var, han hade väl hoppats på att vi skulle bli ett par en dag.”

– Marta, 26 år

”Precis som du har rätten att bära ett barn ska du även ha rätt att välja att inte göra det.”

– Anna, 33 år

”Jag har fått känslan av ”hur kunde du” när jag berättat om min abort för vissa personer.”

– Helena, 27 år

”Vi upptäckte att jag var gravid cirka 3 månader efter att vi fått vårt andra barn. Det hade aldrig gått.”

– Sandra, 30 år

”Jag ångrar inte min abort. Men det var mycket tuffare, både psykiskt och fysiskt, än jag kunnat ana.”

– Sofie, 23 år

”Jag ser på mina aborter som något som har gett mig så mycket annat i livet.”

– Caroline, 26 år

Foto: Shutterstock

Läs mer: Det händer med din kropp under – och efter – en abort

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: