9 anledningar till att du kan ha svårt att få orgasm

03 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Svårt att få orgasm? Anledningar!
Det finns många orsaker till att det kan vara svårt att nå klimax när man har sex. Stress, för dåliga förspel och att man missar klitoris är riktiga orgasmdödare. Hitta det som du tror sätter käppar i orgasmhjulet för dig och se om du kan göra det lättare för dig att komma i framtiden.
Annons
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnanBrand logo
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan

En orgasm är ingenting som kommer automatiskt, framför allt om du är kvinna. Vi kan behöva – eller låta någon annan – jobba hårt för att vi ska nå klimax och vissa kvinnor har svårt att nå dit hur hårt de än jobbar på det.

Nej, det är inget fel på dig om du har svårt att få orgasm, eller om du aldrig har fått orgasm. Och du är långt ifrån ensam. En studie från University of Texas visade att var fjärde kvinna hade svårt att få orgasm.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Som tur är blir det aldrig för sent att få din första eller hitta sätt som gör det lättare för dig att komma. Steg ett är att ta reda på varför det är så svårt och ta det därifrån.

1. Sex är inte så enkelt som man vill tro

Du måste först och främst veta själv vad du tycker är skönt innan du kan förutsätta att någon annan vet det. Visst ska man experimentera och undersöka olika erogena zoner och ställningar tillsammans med sin partner också, men om du har svårt att hitta rätt är det bra om du testar dig fram på egen hand först. Sen får du inte glömma att berätta för din partner vad du gillar. Våga ställa lite krav!

Annons

2. Du har prestationsångest

Det här kan gälla både män och kvinnor. När man har hållit på en stund och tänker att ”Nu borde jag väl komma snart, annars tycker hen att jag är dålig och tråkig! Eller så sårar jag hen”. Tror du att de tankarna kommer att göra att din kropp slappnar av och låter orgasmen skölja över dig? Nej. Sex är ingen tävling och att fejka en orgasm gör inte att du har vunnit.

3. Du har ångest eller är orolig

Allt som gör att tankarna vandrar iväg från det du faktiskt gör och hur det känns, kan hindra orgasmen. Stresstankar på jobbet eller ångest som river och snurrar i huvudet och kroppen gör inga underverk för sexlusten i stort och inte heller för förmågan att komma. Antistress- och mindfulness-övningar kan lösa det här problemet och göra att du är tillräckligt närvarande i kroppen.

4. Det är för lite förspel

Ett rejält förspel som gör dig väldigt upphetsad är ett måste för många kvinnor om de ska nå orgasm. Känner du dig ego för att du vill ha en massa uppmärksamhet och stimulans? Gör inte det, ett långt förspel brukar vara väldigt upphetsande för båda parter och gör det lättare att komma.

Annons

5. Ni glömmer bort klitoris

Kanske det vanligaste misstaget när man har sex. För många räcker det inte med penetrerande sex för att få en orgasm, det är i klitoris vi är som mest känsliga och utan stimulans där får många vara utan klimax. Om ni gillar ställningar där din partner inte riktigt når kan du sköta den biten själv.

6. Det är för många ställningar

Visst är det kul att testa olika ställningar, men det finns en gräns! De flesta kräver att få komma in i en rytm för att kunna nå orgasm, och om man då håller på och byter ställning hela tiden får man ofta börja om från noll varje gång. Byt framför allt inte ställning om du känner att du är på väg att komma, då kan du tappa känslan.

7. Du har ett trauma i historien

Om du någon gång har varit utsatt för ett sexuellt övergrepp kan det av naturliga skäl bli svårare att slappna av i en sexuell situation och alltså svårare att nå orgasm.

8. Problemet ligger i barndomen

Om du tänker efter, hur mycket fick du lära dig om sexualitet och njutning i sex- och samlevnadskunskapen i skolan? Inget alls, va? Så är det åtminstone för de flesta av oss. Kvinnors bejakande av sin sexualitet och att få njuta av sex och hur man gör det pratas det väldigt lite om, och den kunskapsluckan kan finnas kvar även i vuxen ålder.

Annons

Många kvinnor som har svårt att få orgasm har någon gång fått höra att flickor inte tar på sin snippa. ”Nej, ta inte där, det är äckligt att göra det”. Även en så liten kommentar kan göra att du sedan har svårt att komma när du har sex. Då kopplar du njutning till något skamligt.

9. Det beror på ett hälsoproblem

Vissa hälsoproblem gör det svårare att få orgasm. Exempelvis kan en låg nivå av testosteron göra att det blir svårt både att bli upphetsad och att komma. Antidepressiv medicin och blodtrycksmedicin kan också krångla till det. Om du misstänker att det ligger något sådant bakom dina problem, kontakta din läkare.

Foto: Bridesmaids

 

Läs mer:

 

Annons