7 vanliga stressdrömmar – så här tyder du dem

26 okt, 2016 
Stress- och ångestkänslor från jobbet kan ofta göra sig påminda även när vi sover. Så här tyder du de vanligaste orosdrömmarna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Människor som känner oro, ångest och stress på arbetsplatsen kan ofta ta med sig dessa känslor in i drömmarna. Att lära sig tolka dem kan vara ett bra sätt att definiera problemet för att sedan kunna ta tag i det.

För Business insiders räkning tyder Michael Lennox – forskare inom psykologi och expert inom drömtydning – de vanligaste arbetsrelaterade stressdrömmarna.

Det betyder de sju vanligaste stressdrömmarna

1. Du har sex med en kollega

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Enligt Lennox är det här en av de vanligaste drömmarna vi har om jobbet och den har sällan något med äkta känslor att göra. Ofta kan drömmen handla om en kollega du inte är det minsta attraherad av och aldrig skulle ha sex med i verkliga livet.

Drömmen handlar dock inte enbart om sex. Snarare kan sexet ses som en symbol för interaktion och att du gärna skulle vilja addera din kollegas tankesätt eller egenskaper i ditt eget arbete.

2. Du är på jobbet

Annons

När arbetsdagen är slut vill de flesta gärna koppla bort allt som har med jobbet att göra, men drömmarna tar dig tillbaka. Det behöver inte handla om något särskilt, men du drömmer helt enkelt att du fortfarande jobbar.

Lennox förklarar att det – i de flesta fall – handlar om att du upplever en svårhanterad stress som hjärnan är tvungen att processa även när du sover.

3. Du är naken

Att drömma om att du är naken på jobbet bland dina kollegor är – enligt Lennox – ett solklart tecken på det så kallade bluffsyndromet, eller impostor syndrome, som är den engelska termen.

Det handlar i huvudsak om en osäkerhet kring sina prestationer, att du inte känner att du för förtjänar den framgång du nått i arbetslivet och är rädd för att dina kollegor ska syna din bluff.

4. Du skadar din chef

Är du våldsam i drömmen är det ofta ett sätt att kompensera för känslan av maktlöshet på jobbet, enligt Lennox.

Eftersom det är oacceptabelt att använda våld på arbetsplatsen utövas den impulsen i drömmen istället.

Annons

5. Du är försenad

Den här drömmen kan tolkas ganska bokstavligt och punktligheten kopplas ihop med det ansvar du känner för att hålla ditt ord.

En dröm om att du kommer för sent handlar i grund och botten om prestationsångest, menar Lennox, och att du är orolig för att inte leva upp till det som förväntas av dig.

6. Du får sparken

När du drömmer om att få sparken handlar det om att du omedvetet förbereder dig på hur du skulle reagera om du skulle förlora jobbet i verkligheten, säger Lennox.

7. Du blir jagad

Att bli jagad är en vanlig dröm och kan ske i vilken miljö som helst, dock reflekterar dessa drömmar ofta ångest och stress över arbetet.

Människor som känner sig pressade över sin arbetssituation kan ofta drömma om att ett vilt djur eller en okänd angripare jagar dem. Oavsett vad det är som flåsar i nacken är det en symbol för de krävande arbetsuppgifterna som aldrig verkar ta slut. Du blir helt enkelt jagad av allt du måste göra.

Annons

Källa: Business insider Foto: Shutterstock

Läs mer: 

5 saker du aldrig bör säga till någon som är stressad

Stressad på semestern? Tre övningar som får ner pulsen

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Annons