7 skäl till att det är bra för hälsan att vara tacksam för det du har

23 nov, 2017 
AvMalin Ny
Lyckligare, hälsosammare. Det finns många anledningar till att det är bra att vara tacksam. Här är sju riktigt bra skäl att vara extra tacksam – året runt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I USA firas Thanksgiving den 23 november i år – högtiden där amerikanska familjer äter en gigantisk middag tillsammans och firar allt de är tacksamma över. Än så länge har inte traditionen nått Sverige, men allt tyder på att vi skulle tjäna på att inspireras av det stora landet i väst och vara tacksamma för det vi har.

Läs också: Psykologen: Att lyssna på för mycket julmusik är dåligt för hälsan

Forskning visar att du inte bara mår bättre av att tänka på allt positivt du har i ditt liv – det finns även en hel del hälsofördelar. Bland annat får du bättre immunförsvar och bättre hjärthälsa.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här är sju goda skäl till att vara extra tacksam i höst och vinter.

Du blir lyckligare
Hört tipset om att skriva tacksamhetsdagbok för att bli lyckligare? Forskning bekräftar faktiskt att det faktiskt stämmer. En studie från 2003 visade att personer som dagligen listade allt de var tacksamma över blev mer positiva och fick en ljusare syn på livet.

Annons

Du blir en bättre vän
I samma studie som ovan visade det sig att personer som var tacksamma också var bättre vänner. De som var tacksamma var mer benägna att hjälpa sina vänner och stötta personer som hade det svårt.

Du sover bättre
Att vara tacksam kan få dig att sova bättre, enligt kanadensisk forskning. Studien visade att personer som i en kvart skrev ner vad de var tacksamma över precis innan de gick och lade sig, både sov bättre och längre.

Ditt förhållande blir bättre
En amerikansk studie vid University of North Carolina visade att partners som förde dagbok över det positiva som deras respektive gjorde för dem under dagen fick ett starkare förhållande. 

Du får bättre hjärthälsa
En studie från 1995 som publicerades i American Journal of Cardiology visade att uppskattning och positiva känslor är kopplade till förändringar i hjärtfrekvensvariationen. Det kan vara bra vid behandling av högt blodtryck, och även för att risken för plötslig död ska minska hos patienter med hjärtsvikt bland annat.

Annons

Du samarbetar bättre
Atleter som är tacksamma är mindre benägna att bränna ut sig och det är också mer troligt att de trivs i laget och med livet i allmänhet, enligt en studie från 2008.

Du får bättre immunförsvar
Tacksamhet förknippas ofta med optimism vilket i sin tur kopplas ihop med bra immunförsvar. Forskning från University of Utah i USA visade att stressade juridikstudenter som var optimistiska hade mer immunförstärkande blodceller än människor som inte var det.

Källa: Huffington Post

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons