7 saker som händer i kroppen när du får semester

07 jul, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Vad händer i kroppen när vi är långlediga? När vi varken har deadlines på arbetet eller måsten att ta hand om där hemma? En hel del, visar det sig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under sommaren passar de flesta på att ta några veckor ledigt för att återhämta sig och samtidigt vila upp sig inför kommande höst. Alla vet vi att återhämtning är viktigt för att vi ska må bra, men vad händer egentligen i kroppen när vi är långlediga? Här är X saker som sker inom oss när vi stänger igen datorn och går på semester.

LÄS OCKSÅ: 5 SÄTT ATT MINSKA SKÄRMTIDEN I SOMMAR

1. Kroppen har inte förstått att du är ledig (än)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det är inte helt ovanligt att du vaknar tidigt dagen efter du har gått på semester, trots att du är ledig. Vi människor är vanedjur och har vi haft en särskild rutin under en längre tid kan det ta ett tag innan vi vänjer oss av med den.

2. Hjärnan är fortfarande inställd på rapporter och deadlines

95 procent av de tankar du tänkte igår tänker du idag. Om du har avslutat din jobbperiod tvärt är det alltså inte konstigt om dina tankar är fulla av arbetsrelaterade ämnen om det var det du ägnade tankarna åt igår. Sysselsätt dig med andra, mer rogivande aktiviteter de första dagarna på semestern för att tänka på annat än jobb.

Annons

LÄS OCKSÅ: 7 SAKER EN HÖGKÄNSLIG PERSON BEHÖVER FÖR ATT MÅ BRA

3. Dina kortisolnivåer sänks

I takt med att du börjar inse att du kan sova längre på morgnarna, inte har några deadlines och i princip kan göra det du känner för sänks även kortisolnivåerna som reglerar stress i kroppen.

4. Du blir utvilad och klarar lättare av att lösa problem

Risken är att du har haft perioder under vintern och våren då sömnen har blivit lidande. Under sommaren trivs vi bättre utomhus och den friska luften i kombination med minskad stress gör att vi sover bättre. När du sover bra är du dessutom mer lösningsorienterad än om du har sömnbrist vilket innebär att du kan enklare lösa eventuella problem som uppstår.

Att bara vara och inte planera all ledig tid är viktigt för att verkligen återhämta sig. Foto: IBL/Shutterstock

5. Hår och naglar växer snabbare

Under sommaren exponeras vi för mer solljus än under resten av året. Solljus gör att kroppen producerar D-vitamin vilket behövs för att vi ska få starka naglar och hårstrån. Det är alltså inte en myt att dina naglar växer snabbare när du är utomlands.

Annons

6. Du kan se saker klarare

När du kan fokusera på att vara ledig och inte vara distraherad av måsten och deadlines ser du saker klarare. Kanske inser du att du är i en relation du inte längre är lycklig i eller att arbetsplatsen du är på inte utvecklar dig längre. Saker som du tidigare har blundat för har du lättare att se nu.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR ÄR DU SÅ TRÖTT PÅ MÅNDAGAR

7. Din sexlust ökar

– Det är alldeles uppenbart att semester och värme ökar sexlusten. Du träffar nya människor och känner upptäckarglädje, du vågar ta kontakt på ett sätt som du aldrig skulle göra i novembermörkret, säger sexualforskaren Bo Lewin, professor i sociologi vid Uppsala universitet till Hälsoliv.

Även läkaren Benny Ståhlberg, ledamot i Svenska läkarförbundets centralstyrelse, håller med:

– Det rent sociala spelar stor roll. Tunna kläder, värme, frihet och vacker natur påverkar lusten positivt, säger han till Hälsoliv.

Foto IBL

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons