5 fördelar du får när du slutar dricka alkohol

26 sep, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Detta händer i kroppen när du slutar dricka alkohol.
Tränar du ofta gör du rätt i att dra ner på alkoholen. Både dina träningsresultat och din allmänna hälsa kommer att bli bättre!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att alkohol inte är särskilt hälsosamt, i alla fall inte i stora mängder, vet de flesta om. Men att alkoholen har en sådan stor påverkan på våra träningsresultat kanske kommer som en nyhet.

5 träningsrelaterade fördelar du får när du slutar dricka alkohol

1. Du får bättre sömnkvalité

När du dricker alkohol störs din djupsömn vilket gör att din sömnkvalité blir sämre. Att pallra sig iväg till gymmet är svårt som det är och med sömnbrist blir det ännu jobbigare. Förutom att du inte orkar träna lika hårt som vanligt tar det längre tid för din kropp att återhämta sig om den inte får tillräckligt med sömn.

2. Din muskeluppbyggnad ökar

Enligt en studie publicerad i American Journal of Physiology minskar alkohol kroppens muskelmassa. En annan studie, från Pennsylvania State University College of Medicine, visade att alkohol minskar nivåerna av tillväxthormon med cirka 70 procent. Tillväxthormonet är viktigt för både muskeluppbyggnad och återhämtning så tränar du mycket utan att se resultat kan det vara alkoholen som är boven.

Annons

3. Din ämnesomsättning blir bättre

När vi får i oss alkohol pausar kroppen förbränningen av andra ämnen som fett, protein och kolhydrater. Istället tar den hand om alkoholen först. Har du druckit väldigt mycket alkohol kan det ta upp till 48 timmar innan kroppen har gjort sig av med allt. Att därför eliminera alkohol från din kosthållning kommer att hjälpa till ämnesomsättning att komma tillbaka till normalt läge.

4. Din återhämtning blir bättre

Du vet den där smärtan i benen du får två dagar efter att ha tränat ett riktigt tungt benpass? Alkohol kan faktiskt göra den ännu värre. Enligt en studie från Massey University i Nya Zeeland förvärrar alkohol träningsvärken – och därmed även din återhämtning.

5. Din vätskebalans blir bättre

Det finns inget värre än att känna sig uttorkad när det är dags för ett långt springpass på löpbandet. Har du druckit alkohol spelar det ingen roll hur mycket vatten du dricker eftersom det ändå är vätskedrivande. När du dricker alkohol säger nämligen hjärnan åt njurarna att öka urinproduktionen för att driva ut alkoholen. Eftersom dina njurar jobbar stenhårt för att driva ut vätskan blir du även av med viktiga mineraler som spelar stor roll för din allmänna hälsa. När du slutar dricka alkohol kan kroppen reglera nivåerna på egen hand och din vätskebalans blir bättre.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Källa:Elite Daily

Läs mer:

Ölyoga – nu kommer succéträningen till Sverige

Piller istället för träning – forskarna nära ett genombrott

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons