13 wellnesstrender att hålla koll på 2020

Wellnesstrender 2020

Lettering, bokashi 
och seaganism 
– här är årets 
hetaste trender 
för träning, hälsa 
och välmående.
12 mars, 2020

1. Designa din doft

Skapa en egen doft är en wellnesstrend 2020

Foto: Le Creuset.

Den mest väldoftande trenden i våra flöden och på Pinterest just nu: stovetop simmer pots. Alltså en gryta med vatten som står och puttrar på spisen med helt naturliga ingredienser i, som exempelvis kanel, gran, citrusfrukter, eukalyptus, äpplen, päron, kardemummakapslar, stjärnanis eller ingefära, och sprider väldoft i hemmet. Här kan du alltså fintrimma doften själv och hitta egna personliga favoriter. Och vill du ta steget ännu längre kan du inspireras av Elin Unnes nya bok, Den parfymerade trädgården (Natur & Kultur), där du får recept på hur du gör egna essenser och eteriska oljor.

2. Utan dina andetag

Kontrollerad andning är en wellnesstrend 2020

Foto: Sean McMenomy Studio.

Säg hej till andningens år! För utan dina andetag kommer du inte långt. Studier har visat att återkommande andningsövningar kan lugna hjärnan, förbättra kognitiva funktioner och boosta våra energinivåer. Kan du hålla dig under åtta andetag per minut (till skillnad från 14–19 som en normal vuxen andas) aktiveras det parasympatiska nervsystemet och kroppens lugnande funktioner. Redan efter tre–fyra djupa andetag aktiveras kroppens reparationssystem, så om det är något du ska unna dig själv i år, är det bättre andning.

3. Bokashi

Bokashi är en mattrend 2020

Foto: Aller media DK.

Att kökskompostera med bokashi är en effektiv, miljövänlig och hållbar metod som får allt fler fans – just för att den är så enkel, snabb och doftfri. Hushållsavfall varvas med bokashiströ, gjort på svampar och jästbakterier, i en hink som kan tömmas på vätska. Matavfallet fermenteras och görs om till kompost inom loppet av bara några veckor.

4. Balans med blått

Blått är en färgtrend

Foto: Beckers.

Färginstitutet Pantone har i över 20 år utsett årets färg baserat på rådande trender och årets val föll på en klassisk blå, Pantone 19-4052 Classic Blue. Den blå kulören är tidlös, lugn och andas både elegans och enkelhet. Färgen beskrivs även som en motpol till de snabba teknologiska framstegen, eftersom det är en genuin färg som känns vilsam och enkel att anamma.

5. Fly(k)tten till landet

Elin Lannsjös hem

Foto: Elin Lannsjö.

Vi är vana att höra rapporter om en landsbygd i kris, men nu finns statistik på att flyttlassen vänder, från städerna ut till landet. Främst är det barnfamiljerna som väljer att lämna städerna – men också krögare, konstnärer och egenföretagare som ser utvecklingsmöjligheter på mindre ort. Hej landet, är du redo?

6. Two faced beauty

Smink i flytande gelé form är en wellnesstrend 2020

Foto: Matteo Scarpellini.

En flytande gelé, som blir en torr paste. Eller en crème som plötsligt börjar bubbla och blir en mousse. Vår nya tids beautyformulas ter sig först som rena chimärer – men det är så långt teknologin har kommit när det gäller att skapa skönhetsprodukter som helt byter skepnad. Och det är nog bara början. Ett av de senaste tillskotten, Glossiers Futuredew är en hybrid som ser ut som ett serum, men glider på huden och på ett magiskt vis ”förvandlar” sig till en olja. Allt för att skapa den mest maxade lystern vi sett 2020.

7. Handens kraft

Handarbete är en wellnesstrend 2020

Foto: Sandnes Garn.

Det är vetenskapligt bevisat att handarbete kan reducera smärta, minska stresskänslighet och motverka hjärnans åldrande. Inte så konstigt att det gjort comeback – avkopplande, kreativt skapande som ger mer närvaro i stunden.

Lettering är en wellnesstrend 2020

Foto: Kristin Lagerqvist, ur boken Lettering/Norstedts.

Lettering:

Att ”rita bokstäver”, det vill säga skapa egna typsnitt och dekorera med text är en egen konstart, där både böcker och workshops kan ge fin inspiration.

Pinna på:

Att virka eller sticka behöver inte betyda att man kastar sig över avancerade mönster och tekniker. I stället kan man börja med att göra sina egna disktrasor till exempel – både enkelt, kontemplativt och miljövänligt.

Brodera mera:

I den nyutkomna boken Urmodern av Åsa Schagerström, Syster förlag, är varje sida broderad, och en av årets nominerade till Design Talent på Formex var Amnon Lipkin som broderar tavlor med symaskin. Även den tusenårig japanska broderitekniken Shashiko, ”små stygn”, blir allt mer populär.

8. Härvarande

2020 är diskussionen om vikten av att träffas IRL, in real life, större än någonsin. Att helt enkelt vara härvarande. I boken Låt oss prata om att ses IRL analyseras hur vår identitet påverkas av att döma människor med en millisekunds svepning via mobilen. Om det finns ett recept på ett bra samtal? Författarna förklarar varför IRL-mötet är viktigare än någonsin – kanske en räddning för vår tid. I år kommer också boken Lises Planering (Norstedts) med fokus på analog planering där papper och penna blir redskap för att planera och organisera livet. När du fäster saker på papper blir det lättare att tänka efter, värdera och prioritera rätt och stryka det som inte behövs. Här och nu.

9. Vaginans år

De senaste åren har vi sett en ökning av kvinnor som stolt tagit makten över sina kroppar – men 2020 spås det explodera. Så kallade fem tech-produkter kommer att stå bredvid deodoranterna i butikerna, det kommer fler och fler menstruationsappar, nya hormonfria preventivmedel som pärlspiral och yoni-ägg som stärker bäckenbottenmusklerna och ökar förutsättningarna för ett bättre sexliv. Äntligen och hurra säger vi!

10. Sidenvägen

Senaste beautyvurmen: äkta siden! Siden är nämligen mer skonsamt för hyn och håret än exempelvis bomull som ger mer friktion samt dränerar mer fukt och fett, så allt fler väljer siden till örngott, sovmask och scrunchies.

11. Att goopa eller ej?

The Goop med Gwyneth Paltrow

Foto: TT.

Buzzen inför lanseringen av tv-serien The Goop lab på Netflix var stor och sågningen efteråt massiv – som oftast när det gäller Gwyneth Paltrows wellness-brand Goop. Precis som vanligt höjs röster kring Goops okritiska hållning och ovetenskapliga belägg för sina påståenden (i serien testas bland annat en varmpyransiktsbehandling och psykedeliska svampar) och precis som vanligt verkar det bara stärka varumärket och ge fler goopies. Men – på en punkt får Goop cred av både kritiker och fans: avsnittet om den kvinnliga orgasmen.

12. Vinn över vädergudarna

I Arkets nya löparkollektion, Arket Running, är deras minimalistiska designestetik anpassad efter skandinaviska väderförhållanden och produkterna framtagna i hållbara funktionella material – en vindjacka är exempelvis framtagen helt i återvunnen polyester, och fleeceplaggen är gjorda av 80–90 procent återvunna fibrer. Priser från 300–1 500 kr.

13. Tillbaka till naturen

Bastubad

Foto: Henrik Bonnevier, ur boken Nordiska Bad/Natur & Kultur.

Naturen är en förutsättning för vår existens, en nödvändighet – och en lyx. Insikten om dess positiva påverkan på vår fysiska och psykiska hälsa är större än någonsin.

Bada själen:

Blue mindfulness handlar om hur vattenbaserade aktiviteter kan förbättra vår fysiska och psykiska hälsa, och grundar sin teori på boken med samma namn. Trenden spås bli superstor och är även kopplad till vår ökade oro och vårt engagemang för klimatet, där haven är en viktig del. I år kom också boken Nordiska bad som tar tempen (pun intended) på den nordiska badkulturen och samlar dagens mest intressanta och spektakulära bad mellan sina pärmar.

Seaganism:

Bli inte förvånad om du använder ordet seaganism som om du aldrig gjort annat inom snar framtid. Seaganen följer i huvudsak en vegansk diet, men äter även fisk och skaldjur (till skillnad från pescetarianer äter de alltså inte ägg eller mejeriprodukter). Havet verkar ha momentum 2020 och sjökoraller och sju sorters sjögräs är näst upp på middagsbordet (massor av vitaminer och mineraler, och mer hållbart än fisk och skaldjur, så dubbelt bra).

Ekoterapi:

Naturens kraft och helande förmåga har fått ett uppsving. Ekoterapi syftar egentligen till alla aktiviteter som är utomhus, som bidrar till någons hälsa och välmående. Japanska trenden Shirin-yoku, ”skogsbada”, startade trenden som sedan utvecklats. På flera håll skrivs ekoterapeutisk behandling numera ut mot stress och ångest, då naturlandskap stimulerar det parasympatiska nervsystemet.

Av: Lisa Arnell, Jenny Norberg, Josefine Kanth, Carin Hellman

LÄS MER:

Här är hälsotrenderna att hålla koll på 2020

Att umgås med vänner är bland det bästa du kan göra för hälsan

Stora modetrender att satsa på 2020