10 vägar till ett kroppspositivt och hälsosamt 2019

08 jan, 2019 
AvNina Nyström
Är du trött på nyårslöften med fokus på prestation, vikt och utseende? Sätt kroppspositiva mål istället. Här är tio nycklar till ett hälsosammare och gladare 2019.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Visst är det bästa för vårt välmående att ha en hälsosam vikt, äta mest av sådant som är bra för kroppen och röra på sig regelbundet. Men sätten att förmedla, och efterleva detta skiljer sig kraftigt åt.

Alldeles för många av oss har en skev bild av verkligheten och tillbringar en allt för stor del av livet med att fundera över våra kroppar – om de duger och vad som kan bli bättre. Sätt ner foten och ta dig istället an 2019 med målet att hitta en hälsosammare, mer accepterande och gladare inställning till dig själv, din kropp och livet. Här är 10 viktiga punkter som hjälper dig att nå dit.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Rensa upp i dina sociala medier

Före- och efterbilder som skryter om drastisk viktnedgång, kändisar som visar upp sina välsvarvade kroppar, #fitspo… Vissa tycker att den här typen av bilder och historier är inspirerande, men ofta bidrar de bara till jämförelsehets, dåligt självförtroende och ohälsosamma dieter. Bestäm dig för att stänga av alla personer och konton som får dig att må dåligt över din kropp. Kolla istället in exempelvis de här kvinnorna, som pratar om kropp och hälsa på ett peppande och accepterande sätt.

Annons

Ta ställning mot vänner som tjatar om kropp och vikt

Om du har kollegor, vänner eller familjemedlemmar som pratar om kropp och vikt på ett sätt som får dig att må dåligt, berätta att du inte vill höra och förklara vad det är du inte tycker känns bra med deras argument. Du kan göra skillnad.

Sluta äta saker du inte tycker om

Du gillar egentligen inte overnight oats, har aldrig förstått poängen med chiapudding och tycker att squashpasta är ett hån. Att äta vissa maträtter och livsmedel för att man ”borde” tar bort glädjen med mat och ökar sannolikheten att du tillslut sparkar bakut och överäter onyttigheter istället. Visst är det bra att försöka byta till nyttiga varianter och införa mer frukt och grönt – men välj de varianter som ger dig en trevlig smakupplevelse samtidigt som de boostar din hälsa. Skippa de andra.

Träna din självkärlek och självacceptans

Vi dömer oss själva hårdare än andra. Men att skamma, döma och bestraffa är sällan en lyckad väg att nå våra mål, snarare tvärtom. Börja träna din självkärlek och självacceptans istället och ägna regelbundet tid för positiva och stärkande affirmationer. Det finns massor av bra böcker och appar på ämnet.

Annons

Prova en ny träningsform varje månad

Träning ska vara jobbigt, men också roligt och motiverande. Har du fortfarande inte hittat någon träningsform som får dig att känna så, är det verkligen dags att prova nya saker. Men även du som hittat glädjen i träningen och har en välfungerande träningsrutin kan tjäna på att prova nya saker och utmana både kroppen och sinnet med nya upplevelser. Tänk utanför boxen och prova alltifrån pingis, acroyoga och klättring till orientering, rugby och friidrott.

Köp nya träningskläder

Fina träningskläder som sitter bra och får dig att känna dig snygg (och gärna har ett peppigt budskap!) gör det så mycket roligare att träna.

Misslyckas – med flit

Minst en gång i månaden, gör något som du inte kan eller är riktigt dålig på. Varför? Många som kan kämpar med höga krav på sig själva kring mat och träning ofta är perfektionister även på andra områden i livet. Genom att utmana dig tar du bort udden av rädslan för att misslyckas och efter hand lär man du dig att bli mer och mer bekväm med att vara ”ofullkomlig”.

Annons

Stanna upp en kort stund innan varje måltid

Genom att stanna upp och ta ett djupt andetag ökar du medvetenheten om vad du har på tallriken, vad det kommer smaka – och om det är något framför dig som du egentligen inte vill äta. Genom ett ögonblicks mindfulness ökar upplevelsen och njutningen av måltiden. Du kommer göra bättre val och känna dig mer nöjd med din måltid.

Strunta i modereglerna

Du har säkert hört dem – reglerna för hur man ”borde” klä sig för sin kroppstyp eller för att dölja dina mindre smickrande kroppsdelar. Och just därför har du säkert flera plagg som hänger oanvända i garderoben, trots att du egentligen tycker om dem. Prova att strunta i vad du ”borde” och ta på dig det du har lust för, oavsett om det är en tvärrandig polotröja eller en urringad byxdress – och bär den med stolthet. Att våga ”trotsa skammen” kan faktiskt ge dig en självförtroendeboost på en gång. Win-win.

Uppskatta och ta hand om den kropp du har, just nu

Inte om tre eller tio kilo. Inte när du ”förtjänar det”. Nu. Du – och din kropp – förtjänar det nu.

Läs också:

10 saker om kroppsideal som alla borde lära sina barn

Hälsotrender 2019 – så äter, tränar och lever vi

Kakan Hermansson: ”Om varför plus size-tjejer alltid måste vara sexiga”

 

Inspirerat av: Health.com. Bildkälla: TT

Annons