10 skäl att sluta med sociala medier – NU!

21 sep, 2018 
AvNina Nyström
Vi har gjort ett gigantiskt misstag – webben blir vår undergång, menar Jaron Lanier, en av det moderna internets mest framträdande pionjärer och visionärer. Här är hans tio anledningar till att du bör stänga dina konton NU!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Visst låter det som en dystopi, minst sagt. Men har vi inte alla tänkt tanken när vi insett hur mycket vi styrs av sociala medier, hur mycket tid det tar från annat – för att inte prata om hur extremt mycket vi exponerar våra privatliv. Och det är bara toppen på isberget.

Jaron Lanier har själv varit med och tagit fram några av Facebooks algoritmer, bedriver forskning i samarbete med Microsoft och har varit banbrytande inom Virtual reality. Han har koll. Och nu har han bytt sida och menar att vi har gjort ett gigantiskt misstag. I boken ”10 skäl att genast radera dina sociala medier” förutspår han hur och varför webben blir vår undergång.  

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jaron Laniers 10 skäl att genast radera dina sociala medier

  1. Du är på väg att förlora din fria vilja.
  2. Att sluta med sociala medier är det mest välriktade försvaret mot vår tids vansinne.
  3. Sociala medier gör dig till en skitstövel.
  4. Sociala medier urholkar sanningen.
  5. Sociala medier får det du säger att bli meningslöst.
  6. Sociala medier ödelägger din empatiska förmåga.
  7. Sociala medier gör dig olycklig.
  8. Sociala medier vill inte att du ska kunna försörja dig.
  9. Sociala medier omöjliggör politik.
  10. Sociala medier hatar din själ.

Storebror ser dig

Laniers åsikter om webbens utveckling har förärat honom en plats på Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer. Bland det som oroar honom allra mest är algoritmerna och ”storebror ser dig”-problematiken. Hur vi gör ”allt” i telefonen – med våra sociala medier i bakgrunden.

Annons

Vi är nu 2,19 miljarder människor som använder Facebook varje månad, enligt den senaste statistiken. Lanier menar att vi utan att vi själva märker det utsätts för utstuderad manipulation och avancerad informationsinhämtning. Han drar paralleller med Pavlovs hundar som ”utan eftertanke reagerar på stimuli utlösta av algoritmer skapade i okänt syfte”.

En ”dopad” verklighet

Att algoritmerna styr vad du ser och skapar en ”dopad” verklighet, skräddarsydd för just dig och dina tidigare reaktioner och interaktioner är egentligen ingen hemlighet för den klarsynte. Men tänker du på innebörden i förlängningen? Hur du långsam dras in i ett nät där någon annan håller i trådarna? Hur vi inte längre ser utanför vår bubbla och förståelsen för andra försvinner – hur hela vår syn på världen påverkas?

Apropå att se världen – om vi ens ser den. Sociala medier ligger ofta som ett filter mellan oss och de upplevelser vi just har – eftersom vi är så upptagna med att föreviga dem på sociala medier att vi inte kan insupa dem i nuet. Någon som känner igen sig?

Annons

Vi mår mycket bättre och blir nöjdare med livet när vi pausar SoMe

För att inte tala om hur apparna får oss att må – egentligen. Undersökningar har visat att sociala medier ger unga depressioner, sömnstörningar och ångestkänslor. Andra undersökningar har visat att så lite som en veckas paus från Facebook fick användarna att må mycket bättre och bli nöjdare med livet.

Visst har sociala medier också lett till många bra saker. Sociala medier underhåller, förenar och har möjliggjort många viktiga uppror. Men även mycket av responsen på de positiva resultaten kan i förlängningen få negativa konsekvenser, tack vare algoritmerna, menar Lanier: ”Facebook är ett socialt massförstörelsevapen”.

Studier visar att människor spenderar mer än fem år av sina liv på sociala medier. I jämförelse spenderar vi 3,5 år på att äta och dricka. Hur vill du se tillbaka på ditt liv?

Kolla in Ted Talks med Jaron Lanier

Läs mer:

Här är klippet som kommer att göra dig rädd för sociala medier

Emma Watson: Därför är jag aldrig privat på sociala medier

Sociala medier och bröllop – 7 saker att tänka på

Annons