10 kändisar som berättat om sin endometrios

08 aug, 2019 
Kändisar som berättat om sin endometrios
Lena Dunham, Halsey och Emma “Baby Spice” Bunton. De är några av kändisarna som lever med endometrios – en sjukdom som många lider av i tysthet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Omkring tio procent av alla som föds med en livmoder har endometrios. Bara i Sverige räknas runt 200 000 personer vara drabbade. Trots det har sjukdomen länge varit något få pratat om och kunskapen är än i dag låg på sina håll.

Endometrios innebär att celler som liknar livmoderslemhinna finns utanför livmodern, på andra ställen i kroppen. Cellerna växer sedan till endometrioshärdar och kan blöda, skapa infektioner och orsaka smärta.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Symtomen dyker ofta upp redan innan 20-årsåldern och sjukdomen kan drabba vem som helst. Det finns flera kändisar som valt att berätta om sin upplevelse av att leva med sjukdomen, här nedan listar vi tio av dem.

1. Alexa Chung

Alexa Chung har berättat om sin endometrios
Foto: Jabpromotions/REX/TT
Annons

I ett inlägg på Instagram berättade modellen och programledaren Alexa Chung i juli 2019 att hon är en av alla kvinnor i världen som lever med endometrios. I texten till en bild där hon befinner sig på ett sjukhus skriver hon: “Jag vill inte höra till någon klubb som skulle acceptera mig som medlem, men här är jag”. Till texten har hon bland annat skrivit hashtaggarna: #endometriosisclub #lifelongmembership #sorryifyouhaveittooitsucks och #endometriosisawareness.

2. Halsey

Halsey är en av kändisarna som berättat om sin endometrios
Foto: TT

Sångerskan Halsey är en av kändisarna som öppenhjärtigt delat med sig av sitt liv med endometrios till sina följare och fans. År 2018 fick hon ta emot pris från Endometriosis Foundation of America och i sitt tacktal sa hon: “Om du kämpar med endometrios, eller någon annan kronisk sjukdom för den delen, så måste du veta att det inte är något som gör sig svag”.

Annons

Redan 2016 twittrade hon om sin diagnos: “Om någon av er lider av endometrios snälla vet att ni inte är ensamma. Jag vet hur olidlig smärtan kan vara och hur nedslående sjukdomen kan vara.” Hon berättade även då om läkare som tyckte hon var överkänslig och som hade feldiagnostiserat henne innan de kom fram till vad det var som orsakade smärtorna: “Att få veta att jag hade endometrios var det mest bitterljuva ögonblicket för det betydde att jag inte var galen”.

Lena Dunham har berättat om sin endometrios
Foto: TT

3. Lena Dunham

Whoopi Goldberg fick sin endometriosdiagnos tidigt
Foto: TT
Annons

Efter operationen fick hon till slut sina misstankar bekräftade. I Vogue berättade hon att hon förutom endometrios hade flera andra problem i livmodern, bland annat retrograd-menstruation som ledde till att blodet hamnade i magen.

4. Whoopi Goldberg

Emma Bunton har berättat om sin endometrios
Foto: Beretta/Sims/Rex/Shutterstock

Skådespelaren och programledaren Whoopi Goldberg är en av kvinnorna som fick sin endometriosdiagnos tidigt i livet. “Jag var väldigt, väldigt lyckligt lottad. Jag hade en intelligent läkare som visste vad som pågick”.

Dolly Parton är en av kändisarna som har endometrios
Foto: TT

På evenemanget Blossom Ball år 2009 som anordnades av Endometriosis Foundation of America pratade hon om den dolda kvinnosjukdomen och uppmanade folk att sprida information och kunskap om den för att ta bort stigmat.

Annons

5. Emma Bunton

Jaime King har berättat om sin endometrios och sina IVF-försök
Foto: TT

När Emma “Baby Spice” Bunton fick diagnosen endometrios i 20-årsåldern fick hon höra att hon skulle ha svårt att bli mamma i framtiden, något som skrämde henne. Till Stella Magazine sa hon om beskedet: “Det krossade mig nästan, jag visste att jag hade rätt partner och att jag ville bli mamma”. I dag har Emma Bunton två söner, Beau och Tate.

6. Dolly Parton

Daisy Ridley fick sin endometriosdiagnos vid 15-årsålder
Foto: TT
Annons

Countrysångerskan Dolly Parton genomgick en hysterektomi på 80-talet på grund av sin endometrios. Operationen innebar att hon inte skulle kunna få barn. Hon drabbades av en djup depression efter operationen och har kallat tiden efter den för “en hemsk tid för mig”.

Sarah Hyland har berättat om sin endometrios
Foto: TT

7. Jaime King

Skådespelaren och modellen Jaime King har berättat om både sin endometrios, smärtorna och om sina svårigheter att bli gravid. “Det är intressant hur ingen någonsin riktigt pratar om endometrios eller PCOS, men så många kvinnor kämpar med det. Jag brukade känna mig som den enda som hade det”.

Annons
Susan Sarandon har berättat om sin endometrios som hon fick en diagnos för vid 40-årsålder
Foto: TT

Jaime King berättade även i en intervju med People Magazine år 2015 att hon gått igenom fem missfall. I dag har hon två barn, efter många omgångar av IVF.

8. Daisy Ridley

9. Sarah Hyland

“Det drabbar så många kvinnor och så många kvinnor får ingen diagnos och tror bara att de har hemska kramper och att de är dramatiska eftersom det är vad de får höra”, sa Modern Family-skådespelaren Sarah Hyland till Self Magazine år 2018.

Sarah Hyland har även varit öppen med sin diagnos på sociala medier, något hon menar dels beror på att hon är öppen av sig som person och dels för att hon vill ge hopp till andra som går igenom samma sak.

Annons

10. Susan Sarandon

Skådespelaren Susan Sarandon fick inte sin diagnos förrän i 40-årsåldern. Hon har berättat att hon inte blev trodd på av läkare hon träffade och att hon fick höra att hon inbillade sig att hennes smärtor var svåra. I och med sin egen upplevelse har hon därför uppmanat kvinnor med endometriossymtom att stå på sig och byta läkare tills man hittar någon som lyssnar på en.
Källor: The Mighty, ELLE Australia

Läs mer:

Lena Dunhams tuffa beslut: opererar bort sin livmoder

7 symtom på endometrios som du inte ska ignorera

7 vanliga diagnoser som läkarna ofta missar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons