Artikeln innehåller reklamlänkar

Måla om hemma? Här är 25 tips och idéer!

12 dec, 2015 
AvCecilia von Mentzer
Annons

Så väljer du rätt grå nyans till väggarnaBrand logo
Så väljer du rätt grå nyans till väggarna

Att måla om hemma är ett av de roligaste sätten att förnya sitt hem på. Dessutom är färg trendigare än någonsin! Här är 25 fantastiska tips och idéer för dig som älskar att inreda med färg.

bla_vagg_skap

1. Testa en supermatt färg
Supermatta väggar ger tidlös elegans. Sophisticated Bblue är en nyhet från Jotuns serie Lady som känns både lyxig och hemtrevlig. Blått har slagit igenom stort nu och är trendfärgen nummer ett. På möbelmässan i Milano i april syntes petroleumfärgade väggar lite överallt. Vi har alltid varit lite försiktiga med blått i Norden, men färgen skapar lugn så varför inte testa? Ögongodis är också lampan IC Light från Flos.

Annons
vagg_tvafarger_soffa

2. Måla halva väggen – utan att tejpa först!
De enkla lösningarna är ofta de mest iögonfallande. Varför inte måla halva väggen utan att tejpa raka linjer? Rolla på höstens favoritkulör och låt den ”suddiga” kanten ge inredningen en mjuk inramning. Inspirationsbild från Ikeas blogg Livet Hemma, styling Pella Hedeby.

kalkfarg_lampa

3. Måla med kalkfärg för en patinerad look
Att måla med kalkfärg eller att på andra sätt få väggarna att se patinerade ut är helt rätt i tiden. Det är faktiskt inte så svårt att få till känslan av ruff-lyxiga vägar à la italienskt palats. Kalklitir är en isländsk färg gjord av vatten, kalk och pigment. Färg med lite betongkänsla, rå och matt men ändå mjuk. Kalklitir ska målas med bred pensel för att få levande struktur, målar man med roller försvinner strukturen.

Annons
gron_vagg_vitt_golv

4. Måla golvet vitt!
Lindblomsgrön vägg och vitmålat golv, så vackert och fräscht. I det enkla bor det vackra för att citera Ernst Kirschsteiger. När du målar trägolv så tänk på att du behöver stryka tre till fyra gånger och att ett grundligt förarbete med slipning och tvätt är a och o för bra resultat. Rolla dessutom färgen i flera riktningar för att täcka skarvar och fogar ordentligt. Yngve Ekströms stol Arka och stilleben med vaser och ljusstakar från Inky Pinky Blinky bildar ett skönt blickfång,

Annons
stankmalning_stol

5. Prova på stänkmålning!
På liggande vit panel i trä har det stänkmålats. Stänkmålning är en gammal och mycket dekorativ målningsteknik. Det var de enklare hemmens version av herrgårdarnas dekorationsmåleri. För att färgen ska lämna penseln rätt, fordras snärt i handrörelsen och rätt konsistens på färgen. Det senare får du genom att späda stänkfärgerna med deras lösningsmedel. En god tumregel är att dryga ut färgen med ca 20 procent lösningsmedel, men prova dig ändå fram.

bla_farg_dorr

6. Måla färgstarkt i block

Annons

Våga färg! Var inte rädd för att ta ut svängarna och måla färgstarkt i block. För hur det än är: färg är lätt att applicera och lätt att ta bort. Tänk make-up fast i storformat. Du kan på välja färger som visst kan ligga långt från varandra i färgskalan, men som tillsammans gifter sig och skapar ett rum att dras in i. Ton-i-ton innebär att du väljer en kulör, exempelvis blått, och sedan använder dig av olika starka nyanser av samma kulör genom att blanda i mer eller mindre vitt. Denna typ av färgsättning ger ofta ett mycket lugnt och harmoniskt intryck, även om du väljer relativt starka färger. Ju mindre skillnad i färgstyrka, desto lugnare intryck.

rosa_gul_vagg_stol

7. Våga vägra vitt!
Vi mår bra av färger och en färgklick på ett oväntat ställe kan lyfta ett helt rum – varför inte matcha stol med vägg? Skulle du ångra dig kan du alltid måla om igen. Väggen är målad med Alcros väggfärg Pashmina i kulörerna Landsort och Fevik.

Annons
kakelugn_vit_vagg


8. Prova olika nyanser av vitt

Vill du absolut ha vitt, överväg ändå att prova olika nyanser eller matthetsgrader. I det här rummet syns många nyanser och vitt, utan att det blir platt. Vackert också med det ljust målade plankgolvet.

moodboard

9. Gör en moodboard!

Annons

Skapa ett kollage av kulörer, material och mönster som finns eller som du vill ska finnas i ditt rum. Det gör det enklare att välja rätt och du slipper eventuella negativa överraskningar när möbler och textilier kommer på plats.

10. Provmåla på en lös skiva
Provmåla gärna på en lös skiva du kan flytta omkring lätt. En datorskärm återger inte färgerna exakt. Kulörerna ändrar sig också med ljuset under dagen och upplevs starkare ju större yta som ska målas.

tapet_bord_stolar_lampa

11. Skapa färg – med en tapet!
Linen är en kollektion som består av enfärgade tapeter i 33 nyanser med linnestruktur med en mjuk, textil känsla. Naturligt, enkelt och vackert. 329 kr/rulle, Boråstapeter.

Annons
orange_barnrum

12. Testa en färgglad skoltavelfärg!
En färgglad nyhet! Vi är väl många som målat en vägg eller en del av med svart skoltavelfärg. Nu lanseras skoltavelfärg brytbar i 336 standardkulörer. Den är vattenburen och enkel att applicera med pensel eller rulle för att skapa en slät och matt yta. Väggen är målad i Skoltavelfärg Eld 663, bjälke: Krokodil 831, golv: Petunia 705. Skoltavelfärg, cirka 240 kr/0,45 liter, Beckers.

fondtapet_eiffeltorn

13. Bryt av med en fondtapet
Fondtapet? Jo, men visst! Fondtapet med Paris mest fotograferade byggnad som svartvitt silhuett, Decor Maison. Notera också det blyertsgråmålade dörrparet som skapar en tilltalande kontrast i vardagsrummet med sina dova pasteller.

Annons
colorhunter

14. Ta hjälp av internet!

Colorhunter är en jätterolig sajt för dig som är igång och tänker måla om. Du kan ladda upp dina egna inspirationsbilder, tapetfavoriter, älsklingsmiljöer och så föreslår sajten en färgpalett som passar till. Smart, enkelt och kul: colorhunter.com

barnrum_svart


15. Måla barnrummet svart!

Annons

Det kanske känns onödigt vågat, men nog är det väldigt ombonat mot det ljusa trägolvet? Rolig idé med ljusbokstäver på stegen. Det vackra träskåpet kommer från det polska företaget Kutikai. Bakom det ligger två kvinnliga arkitekter som gör minimalistiska trämöbler med roliga detaljer och skön form.

randig_vagg

16. Skapa en randig vägg
Med en bra maskeringstejp och ett vattenpass kan du förändra världen – eller åtminstone sovrummet! Matcha ihop Salty Liquorice med Cotton Candy i en randig vägg som nästan blir ett konstverk i sig. De båda kulörerna kommer från Sadolins nya kulörpaletter: Contrast och Soft. ”Våra färgnyheter kan höja humöret, skänka lugn eller skapa spännande kontraster”, säger Ann-Charlotte Linde, Colour Manager på Sadolin.

Annons
morkvagg_trasoffa

17. Prova dekorationsmålningar och lasyrmåleri
Stylisten Tina Hellberg ville ha en levande vägg som kompletterar färgskalan och mönstren så det blir en mer spännande stämning. Dekorationsmålningar och lasyrmåleri har varit lite ”ute” ett tag men det är jättefint om det görs med fingertoppskänsla och professionalitet. Tipset är att anlita en yrkesmålare. Bänk, Emma Olbers, kuddar mm, Hemtex (reklamlänk).

badkar_badrum

18. Svampmåla badrummet
Skapa badrum med känsla! Gammalt, nött badkar på tassar, vikskärm och dörrpar i glas. Den vackert svampmålade väggen har en skönt skavd patina.

Annons
tegelvagg_sang

Bild från Zara home
Foto Francois Halard

19. Ta fram tegelväggen (om du har en!)
Har du glädjen att ha en tegelvägg hemma kan du skapa en fantastisk känsla i rummet, genom att ta fram den, låta den vara eller måla den. Välj vilket du tycker är vackrast. Det här sovrummet andas närmast ett sakralt lugn.

malarverktyg

20. Använd smarta hjälpmedel
Anza Multitool är ett nytt praktiskt verktyg i stål, med sju olika funktioner. I ett och samma verktyg får du rollerskrapa, skruvmejsel, linjal, kapsylöppnare, dörröppnare och burköppnare för två olika slags färgburkar. 19 kr.

Annons

21. Var smart när du målar om möbler

Skruva fast en skruv under alla ben på stolar och bord, så kan du måla hela vägen ner på möblerna.

pensel

22. Prova en vinkelpensel

Vinkelpensel av svart svinborst med träskaft för målning med linoljefärg på svåråtkomliga ställen. Längd 38 cm, bredd 7,5 cm, 120 kr, Gysinge.

borste

23. Var noga med förarbetet
En rejäl borste för grövre rengöring som kan användas vid förarbete före ommålning, 120 kr, Iris Hantverk.

rosa_stege

24. Använd en snygg stege!

Stå bekvämt på trappstege när du behöver måla en bit upp på väggen, 179 kr, Rusta.

25. Vänd dig till välsorterade färgbutiker

  • Hos Allbäck Linoljeprodukter i Bjäresjö Skola utanför Ystad finns mängder med ekologiska byggnadsvårdsprodukter av linolja, från tvålflingor till färg, kitt och såpa. linoljeprodukter.se
  • På Ottossons färgmakeri har man svensktillverkad linoljefärg i många kulörer. Även slamfärger, kalkfärger, emulsionsfärger och egentillverkad linoljesåpa. ottossonfarg.com
  • Ovolin tillverkar klassisk äggoljetempera på naturliga råvaror och tar fram kulörer som passar gamla byggnadsepoker. Här finns dessutom en byggnadsvårdsbutik. ovolin.jetshop.se
  • Vid Överjärva gård och i Nacka finns två butiker där kunniga eldsjälar erbjuder ett brett sortiment av allt från färg till byggvaror och inredningsdetaljer, lite nytt och mycket begagnat. nackabyggnadsvard.se
  • Alviks måleri finns i Stockholm och Uppsala och är en heltäckande butik för den som vill måla om och tapetsera med påläst och engagerad personal. alviksmaleri.se
Annons