Så tar du hand om dina utemöbler

12 jul, 2017 
Sommarvärmen lockar till lata dagar på uteplatsen. Genom att ta hand om dina utemöbler på rätt sätt ger du dem ett längre liv i solen – här är skötselråden för alla material.
Annons

Det är högsäsong för umgänge i trädgården och utemöblerna får stå ut med mycket väder och vind trots att de endast är i bruk några månader om året. Därför måste de tas om hand på rätt sätt. Här följer checklistan för att bevara möblerna snygga i flera år.

Foto: Broste Copenhagen & Ikea Livet Hemma

Allmänna skötselråd – alla material

Ställ undan dina möbler, antingen inomhus, i skuggan eller under ett skydd, så ofta som möjligt för att skydda dem från väder och vind. Om du har möblerna ute när det regnar under sommaren kan du ställa dem på lut så att vattnet rinner av. Se även till att torka dem efter en regnskur. Under vinterhalvåret bör du helst förvara dem inomhus.

Annons

En tumregel är att underhålla möblerna minst två gånger om året, när du tar fram dem och när du ställer undan dem. Men det går lika bra att ta hand om dem under säsongen.

Material för material – så vårdar du dina utemöbler

Oljade möbler (olika träslag)

Tvätta av möbeln, låt torka och slipa vid behov bort flisor. Olja sedan möbeln för att ge den ett fuktskydd samt för att den inte ska bli torr och spricka. När du oljar in möbeln bör du göra det i skuggan, annars torkar oljan för snabbt och möbeln hinner inte suga åt sig tillräckligt. Använd rikligt med olja och låt möbeln stå i några minuter innan du torkar av överflödig olja. Oljeimpregnering av utemöbler brukar i regel göras två gånger om året, men mycket sol och vind kan kräva fler behandlingar.

Furu och ek behöver oljas in flera gånger under den första sommaren. Teakmöbler innehåller naturligt mycket olja och behöver inte behandlas lika ofta, men om du vill behålla färgen bör du olja in möblerna med en särskild olja. Hårdträ och acacia ska behandlas innan de tas i användning och behöver oljas något oftare eftersom de inte är lika feta av naturen. Välj olja efter träslag och fråga efter rätt variant i din färghandel.

Annons

Lackade möbler

De första somrarna räcker det med att tvätta av lackade möbler. Har möblerna några år på nacken kan du slipa och bättringsmåla om lacken bryts ner.

Laserade möbler

Om möblerna får enstaka torrsprickor kan de målas över med antingen olja eller lasyr. Innan möblerna ställs undan för vintern lönar det sig att lasera om dem för att de ska hålla längre.

Rotting

Trendiga rottingmöbler är inte optimala i trädgården och ska helst inte stå utomhus under en längre tid. Rotting rengörs enklast med hjälp av en fuktig trasa.

Aluminium och rostfritt

Utemöbler i aluminium och rostfritt är enkla att hand om, men bör trots det förvaras inomhus under vinterhalvåret. Tvätta av dem med en trasa, ljummet vatten och milt rengöringsmedel minst två gånger om året.

Plast och konstrotting

Möbler i plast och konstrotting tvättas enkelt med trasa och slitna, matta plastytor kan poleras upp med bil- eller båtvax för en glansigare finish. Sol, smuts och kyla sliter på möblerna så se till att förvara dem inomhus under vintern och att ställa dem i skuggan då och då.

Annons

Målat trä

Tvätta av med vatten och såpa, använd mögeltvätt vid behov och låt torka. Innan du målar om tidigare målade möbler ska du slipa bort gammal färg och se till att ytan är torr. För att slippa ruttna möbler kan du olja in de delar av möblerna som är i direkt kontakt med marken, annars riskerar de att dra åt sig fukt.

Källor: TV4, Helsingborgs dagblad, Hus&Hem

Annons