Så målar du om möbler – 7 tips och steg-för-steg-guide!

26 okt, 2014 
AvKatarina Matsson
Att måla om möbler är inte bara det bästa sättet att ge nytt liv åt gamla favoriter – det är dessutom både roligt och enkelt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det enklaste sättet att göra om en hylla, stol eller byrå är att måla om. Att byta färg på en möbel är inte speciellt svårt, men har du aldrig provat kan det vara bra med några tips. I sju enkla steg visar vi hur du går tillväga för att måla om en pinnstol – men principen funkar på alla trämöbler!

Läs också: Sugen på att måla om hemma? Här är 25 härliga tips och idéer!

Av: Agnes Hammar/Hej Regina

måla om möbler steg för steg renovera själv diy 11

Du behöver: Sandpapper, skumgummiroller, ett tråg att hälla upp färgen i, en pensel om inte rollern kommer åt överallt, vattenbaserad färg, maskeringstejp om du vill undvika färg någonstans och en målarduk eller tidningspapper att lägga under.

Annons
måla om möbler steg för steg renovera själv diy 2

1. Börja med att sandpappra ytan på möbeln. Slipa bort ojämnheter och fyll i djupare hack eller repor med spackel. Är möbeln omålad sen innan är det bra att grunda med en häftgrund så att färgen kan fästa ordentligt. Är ytan målad sen innan går det bra utan grundfärg. Rugga med ett grovt sandpappret över ytan så att färgen kan fästa i den uppruggade strukturen.

Läs också: Så målar du med den trendiga kalkfärgen

måla om möbler steg för steg renovera själv diy 33

2. Om du vill kan du spänna en bit gladpack över tråget innan du häller upp färgen. Det gör det enkelt att byta kulör, du behöver inte tvätta rent efteråt och blir det färg över kan du enkelt krama ner det i burken igen.

Annons
måla om möbler steg för steg renovera själv diy 44

3. Jag använder mig i stort sett alltid av skummgummiroller när jag målar möbler. Det blir en jämnare yta, det rinner inte och du sparar tid. Är du ute efter den penselstrukna ytan kan du ändå rolla de 2 första lagerna och stryka med penseln de sista. Ta inte för mycket färg i rollern, då kan det bli linjer, utan rolla i tunna lager. Försök tänka systematiskt så att du inte missar någon del på möblen. Det är lätt att se var du missar första gången men svårare när det nya lagret blir i samma färg.

Annons
måla om möbler steg för steg renovera själv diy 55

4. Du kommer åt mer än du tror med en roller eftersom den är mjuk och formar sig efter underlaget. Däremot kan det vara svårt att nå längst in i räta vinklar och då kan det vara bra att ha en mindre pensel att fylla i med.

måla om möbler steg för steg renovera själv diy 66

5. Efter första strykningen är det inte noga att färgen ser jämn ut, slutresultatet blir bra ändå. Passa på att titta på möbeln ur olika vinklar så du inte har missat att stryka någonstans innan du börjar med nästa omgång.

Annons
måla om möbler steg för steg renovera själv diy 77

6. För att slippa tvätta ur rollern mellan strykningarna kan du enkelt vika över plasten som du använt i tråget så att fukten inte försvinner. Stryk möblen minst 2 gånger men helst 3. Vattenbaserade färger torkar fort och om möbeln är något större har färgen ofta hunnit torka så att du kan börja med nästa lager direkt när du är klar med föregående.

måla om möbler steg för steg renovera själv diy 88

7. Vänta ett dygn så att färgen får torka ordentligt och sen är det bara att börja använda!

Vill du ha fler renoveringstips? Kolla in de här!

Så målar du på kakel – instruktioner steg för steg!

Förnya köket genom att kakla om själv!

Här lär du dig att göra en stoppad sänggavel!

Här lär du dig hur du klär om en möbel!

Här hittar du en tapetseringsguide!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons