Så målar du om kakel – instruktioner steg-för-steg

måla på kakel guide

Ett av de billigaste och enklaste sätten att göra om i köket utan att dra igång en stor renovering är att helt enkelt måla om kaklet. Här berättar vi hur du gör!
16 november, 2014

Visste du att det går att måla på kakel? Att måla om sitt stänkskydd i köket är ett snabbt och enkelt alternativ om man inte har råd att byta ut det befintliga. Det kan också vara praktiskt om man vill ha en tillfällig lösning inför en mer omfattande renovering längre fram i tiden.

Vi har pratat med Stefan Andersson från Färg & Bygg i Malmö om hur man ska gå till väga i 6 enkla steg för att nå det bästa resultatet!

1. Börja med att tvätta kaklet ordentligt med målartvätt. För att färgen ska fästa är det viktigt att det inte finns smuts eller fett kvar när du börjar måla. Om det behövs kan du också kalka av fogarna med ättika som du spär ut med vatten. Därefter torkar du av ytan med rent vatten.

2. Laga eventuella hål och sprickor med spackel avsedd för våtutrymmen. Låt torka och slipa sedan ytan jämn med sandpapper.

3. Innan du börjar måla är det viktigt att underlaget är helt torrt så att du inte stänger inne någon fukt under färgen. Grunda plattorna med en häftgrund, som är avsedd för svåra underlag. För ett jämnt och slätt resultat är det praktiskt att använda sig av en skumgummiroller.

4. Om det är svårt att komma åt fogarna med rollern kan du gå över dem en extra gång med en mindre pensel. Glöm då inte att rolla ut den överblivna färgen på plattorna kontinuerligt så att märkena från penseln inte hinner torka.

5. När grundfärgen har torkat använder du dig av en lackfärg i önskad nyans. Stryk minst två gånger eller tills ytan är helt jämn. Är nyansen du väljer, som i detta fallet, lik grundfärgen räcker det med två omgångar.

6. Sen är det klart! Glöm inte att vara extra försiktig med ytan under den fösta veckan så att färgen hinner härda ordentligt.
Foto: Agnes/Hej Regina

Läs mer:

5 smarta budgetknep för köket som inte kräver renovering

18 fina sätt att inreda med kakel och klinker