Så målar du med kalkfärg – experternas bästa tips

Så målar du med kalkfärg.

Miljövänlig, helt naturlig och ganska operfekt. Kalkfärgen är här för att stanna och vi har tagit reda på varför.
27 mars, 2016

Allt är yta just nu! På keramik, på textil, på det vi målar. Just därför ligger kalkfärgen så rätt i tiden. Det är Kinfolk-stilen som gäller, enkla stylingar, sparsmakat och stilrent. Vi vill ha naturen inomhus och kalkfärgen ligger nära naturens egna färger.

– I tider av förändringar och en stökig omvärld söker vi det unika, det fantastiska, det ärliga, det som betyder något.

Det är rått och rustikt som gäller och där kommer kalk- färgen in, säger Lisbeth Larsen, global kulörchef på Jotun.

En levande och naturlig vägg.

Levande, naturlig vägg och en närmast sakral styling. Färgen är Lady Minerals 1877 Vallmofrö, Jotun.

Karakteristiskt för kalkfärg är dess levande, skiftande och lite sidenmatta utseende där åldrandet sker naturligt och jämnt. Kalkfärgen är miljövänlig och helt giftfri, baserad på naturliga ingredienser och pigment.

– Jag tror att det ligger något i att kalkfärg är en natur- produkt – vilket känns bra nu i dessa tider av hög prioritet på miljöfrågor och hälsoaspekter i hemmet, säger Frida Ramstedt, som driver en av Sveriges största bloggar, Trendenser, vinnare av Årets inredningsbloggare.

Kalkfärgen är en naturprodukt.

Tala om rått och rustikt, här en vägg målad med kalkfärg Shade 258. Egentligen är metoden som använts tadelakt – du kan få till en liknande yta med kalkfärg och bivax, Stiltje.

Färgföretaget Jotun är aktuella med sin nya kalkfärgs- kollektion Lady Minerals, den består av 21 färger och inspirationen kommer förstås från naturen, vilket också märks på hur färgerna döpts: Marrakech, Vallmofrö, Terrakotta och så vidare.

– Färgen ska fungera på stora ytor och gå att måla över utan större besvär. Det ska vara en rustik färg, men ändå kännas elegant. Måla på släta väggar och måla med bred pensel och korsstryk för att få fram färgspelet på väggarna, säger Lisbeth Larsen.

Penslar från Gysinge.

70 mm minst ska penseln vara, 125 kr, Gysinge.

– Sen är det också tacksamt att kalkfärgen ska vara operfekt. Det är många som gillar det faktum att det får se flammigt och levande ut, och därmed inte ”kan gå fel” om man målar själv. Och att göra själv är ju något de allra flesta gillar men kanske i vanliga fall drar sig för eftersom de inte är hantverkskunniga, säger Frida Ramstedt.

Borsta rent väggen.

Borsta rent väggen med rejäla tag, 120 kr, Iris Hantverk.

Det går att måla med kalkfärg i alla rum, men om du vill ha den i ett kök eller i ett badrum måste du stryka över en skyddande produkt, en sealer, som lägger en skyddande hinna över kalkfärgen.

Läs mer:

Måla om hemma? Här är 25 tips och idéer!

Så målar vi 2019 – 5 stora färgtrender

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg – och så undviker du dem