Stor guide: Så hänger du tavlor som en gallerist

02 feb, 2016 
AvElsa Maria Axelsson
Det börjar bli dags för ett alternativ till den maffiga tavelväggen. Här är knepet du behöver för att kunna hänga tavlor som en gallerist.
Annons

Tavelväggar har varit på tapeten ett bra tag och drömmen om den perfekta kombinationen tar aldrig slut. Men det kan vara svårt att få till väggen som du vill ha den så att det blir vilsamt för ögonen. Antingen blir det för mycket eller för lite. Det finns dock ett knep för att få till balans på väggen.

Tavlor vid en matplats
Slopa den maffiga tavelväggen och koncentrera oss på konstverken istället för att försöka få in allt på en yta, tycker konsthandlaren Elisabet Blennow Calälv. Foto: Elisabeth Blennow Calälv

Elisabeth Blennow Calälv är ägare av ed. art, där hon säljer kvalitetskonst i begränsad upplaga i samarbete med konstnärer och gallerister. Hon tycker att vi ska slopa den maffiga tavelväggen och koncentrera oss på konstverken istället för att försöka få in allt på en yta. Att dela upp tavlor efter kompositionen i själva rummet istället för att skapa en ren och skär tavelvägg. Elisabeth Blennow Calälv använder sig av en teknik hon lärt sig av den tyska konstnären Bernd Koberling.

Annons

­– För mig är det viktigaste att få till en harmonisk hängning så att konstverken kommer till sin rätt.

Vill du använda Bernd Koberlings metod hemma gör du såhär:

Steg 1:

Bestäm en horisontlinje där du vill att ögat ska vila. Exempelvis 160 cm.

mat_tavla
Foto: Elisabeth Blennow Calälv

Steg 2:

För att räkna ut var skruven ska sitta behöver du mäta tavlans höjd. Exempelvis 54 cm. Dela måttet med tre = 18 cm.

Steg 3:

Plussa ihop horisontlinjen med tredjedelen av tavlan = 178 cm.

tavla_linjal
Foto: Elisabeth Blennow Calälv

Mät avståndet till var skruven ska sitta bakom tavlan. Exempelvis 4 cm. 178-4=174 cm.

Steg 5:

Skruva upp en skruv och häng tavlan på den uträknade höjden.

Annons

 

Detta kan även göras med flera tavlor under varandra. Då gör du så här:

Steg 1.

Bestäm en horisontlinje där du vill att ögat ska vila. Exempelvis 160 cm.

Steg 2.

För att mäta var första skruven ska sitta måste man mäta båda tavlornas sammanlagda höjd, plussa på avståndet man vill ha mellan dem och dela på tre. Exempelvis 50+40+3 delat på 3 = 31 cm.

Steg 3:

Plussa ihop summan med horisontlinjen = 191 cm.

Steg 4:

Mät avståndet till var skruven ska sitta bakom tavlan. Exempelvis 4 cm. Räkna bort det från 191 cm = 187 cm. Sätt första skruven på den uträknade höjden.

Steg 5:

För att bestämma var nästa skruv ska sitta måste du först ta horisontlinjen plus båda tavlorna och avståndet dem emellan. 160+50+40+3=191 cm.

Steg 6:

Nästa steg är att ta bort höjden på den första tavlan, avståndet mellan tavlorna samt avståndet till skruven. Exempelvis 191-50-3-4=133 cm.

Steg 7:

Skruva upp en skruv och häng den andra tavlan på den uträknade höjden.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons