Så förvandlar du sovrummet till ett 5-stjärnigt hotellrum – 7 enkla knep

28 sep, 2016 
Med små och enkla medel kan du lyxa till sovrummet och få det att kännas som att du vaknar upp på ett exklusivt hotell – varje morgon.
Annons

Behöver ditt sovrum en uppdatering? Ta tillfället i akt och förvandla det till ett rum värdigt ett femstjärnigt hotell.

Det handlar i huvudsak inte om krångliga, tidskrävande makeovers och dyra möbler – med hjälp av basdetaljer och några smarta stylingknep kan du göra stor skillnad.

1. Sängen är huvudsaken

Säng bäddad i svarta sängkläder
Foto: Dirty Linen

Sängen utgör basen i ett lyxigt hotellrum och för det kan man tacka sängkläderna.

Satsa på ett fluffigt dubbeltäcke och maxa med kuddar i olika former. Ett måste för att få den rätta känslan är att införskaffa två stora hotellkuddar som du kompletterar med vanliga huvudkuddar. Sängkläderna får gärna vara i tätvävd bomull eller i trendigt och behagligt linne.

Annons

2. Gardiner på skena

Sovrum med gardiner på skena
Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto för Alexander White/mäklare Wilhelmina Bonde Alfvén

Gardiner på skena från taket är ett enkelt knep att få taket att kännas högre och rummet luftigare. Ett tips är också att låta gardinerna sträcka sig utanför fönstrets sidor, på så vis får du in mer ljus och fönstret upplevs som större.

Välj gärna en gardinskena med dubbla spår, så kan du sätta längderna parallellt. Ett skirt tyg som släpper in ljus i kombination med ett tyngre tyg med vackert fall, som du kan dra för vid behov.

3. Belys med flera ljuskällor

Säng med lyxiga två sänglampor
Foto: Homey Oh My

Belysningen är superviktig för den rätta känslan och genom att ha flera olika ljuskällor kan du enkelt förvandla sovrummet till en mysig oas.

Annons

En riktlinje brukar vara fem ljuskällor för små rum och sju för större rum. Det kan låta mycket, men tänk på att alla lampor inte behöver vara tända samtidigt.

En hängande taklampa, fönsterbelysning och riktade ljuskällor in mot garderoben är en bra början. Komplettera därefter med matchande sänglampor – gärna hängande väggarmaturer – på båda sidor av sängen.

4. Begränsa detaljerna

Stilrent sovrum
Foto: Ellos

Fina inredningsdetaljer i all ära, men för mycket prylar kan lätt ge ett stökigt och inte alltför exklusivt intryck.

Välj detaljerna med omsorg och begränsa dig till få – less i more. Har du flera favoriter kan du alltid variera mellan dem.

Annons

5. Häng en spegel (eller fler)

Svorum med helkroppsspegel lutad mot väggen
Foto: Cim Ek Styling: Sarah Widman, Anna Mähler för Alvhem/mäklare Sofia Vansvik

Att inreda med en stor spegel är inte bara fint, det är också ett sätt att få ett rum att kännas större, vilket vi ofta ser i hotellrum.

Häng den på väggen eller ställ på golvet i lutad vinkel. Du kan också kombinera flera mindre speglar i olika former och arrangera en spegelvägg.

6. Glöm inte golvet

Sovrum med gröna väggar och lyxig matta att sätta ned fötterna på
Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Anna Mårselius för JM/Hitta Hem

Oavsett om du har ett vackert brädgolv eller ett golv i plast kan en matta verkligen göra skillnad för lyxkänslan.

Annons

Lägg en snygg matta vid fotändan eller två matchande på båda långsidorna av sängen.

7. Avsluta med växter

Sovrum med vas på golvet
Foto: Broste Copenhagen

Inget rum är komplett utan en dos grönska. Just nu är det supertrendigt med stora blad och gärna träd, men några vilda grenar, en krukväxt eller ett gäng vackra snittblommor räcker ofta fint.

Läs mer: 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons