Så förnyar du din tavelvägg – 12 kreativa knep

olika sätt att förnya sin tavelvägg

Trenden är här för att stanna men visst kan man tröttna på sin tavelvägg ibland? Här är 12 kreativa knep som förnyar tavelväggen på ett kick!
25 november, 2015


Alla hem behöver en omstart ibland – men det behöver inte vara svårt! Ibland kan det räcka med att flytta om sina tavlor lite. Här är våra bästa tips på hur du förnyar tavelväggen!

1. Hitta en baslinje

tavelvagg_vaggfasthylla

Foto: Line Thit Klein Stylist: Mille Collin Flaherty

Här används en väggfast hylla som en rak baslinje för tavlorna, som får spreta iväg uppåt. Konstverken har hängts på måfå, men med ungefär samma avstånd från varandra för att skapa balans. En enhetlig färgskala förstärker harmonin.

2. Utnyttja ramen

Ta bort bakstycket på en gammal glasram och låt den hänga över ett verk som fästs direkt på väggen. Eller fynda vackra ramar på loppis och häng dem över en utriven tidningssida, en rolig mask eller en vacker textil. Ramar, cirka 90-115 kr, Tine K Home.

3. Häng på en rad

tavelvagg_linjering

Foto: Line Thit Klein Stylist: Mille Collin Flaherty

Genom att låta tavlornas överkant linjera skapas ett lugn i rummet – därefter kan du låta tavelväggen fortsätta ner på golvet!

4. Håll dig inom ramarna

tavelvagg_skap

Foto: från Hej! Kreativa Hem 2 av Christina Breeze och Moa Samuelsson.

Ett bra knep när du hänger tavlor är att utgå från en möbel. Här sätter skåpet en naturlig gräns för tavelväggen som bildar en kvadrat ovanför möbeln. Blanda tavlor, skulpturer och roliga småsaker för en lekfull känsla.

5. Häng omlott

Inspireras av Casamanias monter på Milanomässan och samla massor med mindre, inramade bilder och häng dem i snören från en tavellist eller krokar högt upp på väggen.

6. Låt stå

tavelvagg_homestories

Foto: Ida Magntorn

Strunta i hammare och spik och låt konsten vila på en låg hylla. TEsta att vända en tavla bak och fram och blanda med växter, skulpturer och andra prydnader.

7. Lek med ljus

Många lampor och lampetter är konstverk i egen rätt eller blir fina att integrera i en tavelvägg. A-formad lampa (finns i fler bokstäver), 3 695 kr, Selett/Artilleriet.

8. I blickfånget

tavelvagg_entavla

Foto: Line Thit Klein Stylist: Mille Collin Flaherty

Ibland är det skönt att låta ett större verk lysa i ensam prakt. Ju mer dramatiskt, desto bättre! Här bildas illusionen av en ram tack vare skrivbordet och väggen. Växterna skapar en 3D-liknande effekt.

9. Var analog

Med ett väggur blir det lättare att lägga ifrån sig mobilen. Införliva i en tavelvägg eller samla flera klockor på ett ställe. Klocka Analog, design Shane Schneck, 839 kr, Hay.

10. Gör det lätt att byta

Med den dekorativa vajern My Spot kan väggen förnyas så fort andan faller på. Design Jan Plechac och Henry Wielgus, ca 1 099 kr, Menu.

11. Välj en väggbonad

Omfamna 70-talet och väv din egen väggbonad som du införlivar i tavelväggen för ett mjukt och ombonat uttryck på väggarna. Bild och produkter från Ferm Living.

12. Gör väggen till ett konstverk

tavelvagg_konstverk

Foto: Line Thit Klein Stylist: Mille Collin Flaherty

Med fondtapeter och digitaltryck finns alla möjligheter att göra hemmet till ett personligt paradis. Här ger en enorm fotokopia inköpt på Bless i Berlin illusionen av ett extra rum och för tankarna till ett härligt semesterparadis.