Så fixar du ordning i hallen – förvaringsproffsets 8 bästa tips

så får du ordning i hallen

Hallen är förmodligen det rum i hemmet som är svårast att hålla ordning i. Men nu ska det bli ändring på det! Förvaringsproffset Paulina Draganja ger här sina bästa tips för en smart och välfungerande hall.
27 februari, 2017

I hallen trängs veckans post, nycklar och mängder av skor med väskor, jackor och träningskläder. Det är mycket som ska rymmas på en ofta ganska liten yta. Kanske är det inte så konstigt ändå att många upplever hallen som hemmets svåraste plats att behålla ordningen.

Sparsmakad hall med krokar på rad och en kappa hängandes.

Av: Lise Septimius Krogh Foto: Kristian Septimius Krogh Syns i: Stilig industristil med designklassiker

En som kan skriva under på detta men som glädjande nog också sitter på lösningen är förvaringsproffset Paulina Draganja. Paulina, som nyligen släppt sin andra bok Organisera och förvara hemma – 1 projekt i veckan, ger här sina bästa tips på hur du skapar ordning och reda i hallen.

– Hallen är en plats vi alltid vill passera så snabbt som möjligt. När vi kommer hem vill vi genast slänga av oss allt och komma vidare i hemmet. Vi tar oss aldrig riktigt tid att ta hand om sakerna, utan de blir liggande i en röra, säger Paulina och fortsätter:

– Om allting har sin lättillgängliga plats behöver det inte hamna i en hög på golvet. Lösningen är ofta att fundera över om något som finns i hallen kan vara någon annanstans. På så vis får du bättre förvaring för det som du behöver komma åt dagligen. Du behöver exempelvis inte ha både vinter- och sommarytterkläder framme året om. Lägg undan det som inte hör till säsongen.

Krok med plats för nycklar i hallen

Krokar och små korgar är bra för allt du vill lägga ifrån dig när du kommer hem.

  1. Ordning på skorna. Fundera över vilka skor som kan förvaras någon annanstans. Träningsskor kanske kan ligga i träningsväskan och festskorna i garderoben? Om du saknar plats för de skor som används ofta kan en sittmöbel med förvaring i, ett hängande fack för skor eller skoförvaring byggd på höjden vara ett alternativ. Om du ställer varannan sko med hälen fram i skohyllan sparar du också plats.
  1. Uppmärkta korgar. Slipp röran på hatthyllan med uppmärkta korgar där innehållet har grupperats. Eller ge varje familjemedlem en egen korg att disponera.
  1. Utnyttja väggarna. Glöm inte väggarna! Sätt upp krokar för hjälmar, väskor och ryggsäckar. Ha också några extra krokar för gästers ytterkläder.
  1. Nyckeln på rätt plats. Har du en specifik plats för dina nycklar slipper du leta efter dem när du har bråttom iväg. Skaffa extrakrokar eller ett nyckelskåp.
  1. Snyggt för småsaker. Skaffa en fin korg eller behållare till de småsaker du gärna lägger ifrån dig när du kommer hem. Det kan vara mobilen, plånboken hörlurar eller dylikt.
  1. Koll på posten. Hamnar posten alltid i hallen och ligger där och skräpar? Hitta en bestämd plats och någon snygg förvaring även till den.
  1. Innan du går. Vill du bli påmind om något innan du går? Sätt upp en liten anslagstavla på insidan av dörren eller i närheten.
  1. Smart spegel. En sista titt i spegeln innan du går? Välj gärna en spegel med förvaring bakom så har du en given plats för exempelvis nycklarna!

Tipsen kommer från Paulina Draganjas nya bok Organisera och förvara hemma – 1 projekt i veckan. Boken är utgiven av Semic Förlag. Du kan även följa Paulina på bloggen Förvaringsdrottningen.

Foto: Ulf Huett

Läs mer:

11 snygga tips som piffar till en tråkig hall