Så får du ekollonet att gro – 3 enkla steg

03 okt, 2016 
så får du ekollon att gro
Att gro ekollon i vas är både enkelt och roligt – och det blir SÅ fint! Här är allt du behöver veta för att lyckas.
Annons

Vill du gro ett ekollon i vas är det snart dags att sätta igång. Oktober är nämligen den bästa månaden att plocka in ekollon för just det syftet. Har hösten varit mild brukar det även gå bra ända in i november.

Trenden med en litet ekplanta på fönsterbrädan är egentligen inte ny. Den ikoniska vasen Ekollon från Svenskt tenn formgavs redan på 30-talet av Estrid Ericson, som designade den enkla glasbehållaren för ändamålet.

Självklart fungerar en liten äggkopp, flaska, shotglas eller annan vas om du vill gro ett ekollon.

Så får du ekollonet att gro – 3 enkla steg
Foto: Svenskt tenn

Så här gror du ekollon – steg för steg

1. Plocka in ett gäng ekollon och lägg dem i en skål eller burk med vatten. Har de redan börjat få en liten svans är det en fördel. Efter 3 till 6 veckor bör ekollonen ha börjat gro.

Annons

2. Fyll en vas med vatten och placera ekollonet i öppningen. Halva ekollonet ska vara täckt, med roten nedåt. Är öppningen för vid kan du sätta fast ekollonet med nålar eller tandpetare som stöd. För in dessa försiktigt i sidorna. Byt vatten ungefär var fjärde dag och fyll på efter behov.

3. Efter ytterligare 3 till 6 veckor ska det förhoppningsvis ha skjutit ut en lite planta ur ekollonet.

ekollon-ed
Foto: Michael Anastassiades

Tips!

Vasen bör stå ljust, men inte i direkt solljus då glaset kan ha en bränneffekt på ekollonet om det blir för varmt.          

Läs mer: 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons