Så inreder du miljösmart – 11 bästa tipsen

12 okt, 2016 
AvSophia Genitz
Sluta släng! Reparera, byt, sälj eller ge bort inredning du tröttnat på. Det är budskapet vi möts av allt oftare när vi måste spara på jordens resurser. Och det går att få ett vackert, dynamiskt och trendigt hem samtidigt som vi sätter miljön i första rummet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Samtidigt som intresset för andrahandsmöbler och återbruk växer, så slänger vi tyvärr en hel del saker och möbler. Auktionsfirman Bukowskis har gjort en sifo-undersökning som visar att folk egentligen inte vill slänga men gör det i stor utsträckning. 85 procent av de tillfrågade tyckte till exempel att möbler och inredning inte bör slängas, men 38 procent gör det ändå.

Med anledning av Bukowskis undersökning och regeringens nya ”Strategi för hållbar konsumtion” som är del i budgetpropositionen för 2017, pratade ELLE Decoration med såväl experterna på Bukowskis market som konsumentminister Per Bolund och här har vi samlat ihop de bästa tipsen för dig som vill inreda hållbart och smart!

Läs också: 9 favoritprylar för miljövänlig städning

industriminne_foto_petra_bindel_soffa
Att köpa bra kvalitet – gärna second hand – är ett av de bästa tipsen för dig som vill inreda miljövänligt. Som i det här hemmet där både Hary Bertoias Diamond chair och Bruno Mathsson-fåöljen till höger är inköpta på Lauritz. Taklampan är Taraxacum från Flos. Bilden publicerades ursprungligen i ”Gamla kafferosteriet blev en inredningsdröm i industrisil” Styling: Emma Persson Lagerberg, foto: Petra Bindel
  1. Köp bra kvalitet, oavsett om du själv köper nytt eller på andrahandsmarknaden. Då finns det nästan alltid någon som vill ha möbeln efter dig.
  2. Låt sakerna leva vidare. Sälj eller ge bort det du tröttnat på. Du gör en insats för miljön och kanske även kulturen. Alltför mycket av vårt kulturarv i form av gamla föremål har gått förlorat för att det slängts eller eldats upp.
  3. Skäms inte. Ingen ser dig som en snåljåp för att du vill sälja dina saker vidare. Du är ansvarsfull stjärna i den cirkulära ekonomin!
  4. Laga själv! Försök hålla saker vid liv. På You Tube finns videor som visar hur du fixar och lagar det mesta.
  5. Låt proffs reparera det du inte mäktar med själv. Framöver kan det till och med bli billigare i och med regeringens förslagna momssänkningar på lagning av skor, cyklar, lädervaror, kläder och hushållslinne.
  6. Skaffa dig koll på andrahandssajterna på nätet där du både kan köpa och sälja. Genom Barnebys hittar du till alla olika auktionssajter. På facebook finns många bytes- och försäljningsgrupper för vardagsföremål.
  7. Kolla upp hur andrahandsbutikerna nära dig arbetar. Tar de in på kommission, köper de upp hela hem, kommer de hem och värderar? Då vet du vem du ska kontakta den dag du vill göra dig av med något.
  8. Köp i andra, tredje, fjärde hand. Retro, antikt eller loppis beroende på vad ditt hjärta klappar för. Du får en levande, rolig och personlig inredning och ofta kostar det mindre än att köpa nytt.
  9. Om du köper nytt – kolla efter märkningar. Till exempel FSC-märkning som garanterar att ingen känslig skog avverkats i samband med produktionen. Eller textilmärkningar som visar att inga otillåtna mängder av giftiga medel som till exempel flamskyddsmedel ingår.
  10. Inte bara möbler och prylar utan även tegelgolv, dörrar, fönster och VVS-varor går att fynda på återbruksbutiker, Blocket och byggfirmor.
  11. Ska du inreda ett kontor så finns flera företag som hyr ut kontorsmöbler eller säljer begagnat.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons