Få midsommarkransen att hålla – experten tipsar

Inför midsommar är vi många som gärna binder vår egen blomsterkrans. Men vilka blommor ska man använda för bäst resultat? Och hur ska man förvara kransen om man binder den redan dagen innan? Vi frågade en florist.
21 juni, 2017
1:39

Efter reklamen: 3 Enkla Midsommarkransar

(1:39)

<p>Midsommarkransar</p>

Att binda sin egen midsommarkrans är för många en tradition sedan barnsben. Allt från maskrosor och prästkragar som hittats i diken till trädgårdens vackra rosenknoppar har flätats in i den gröna kransen.

Som barn bar vi ofta kransen i någon timme (om ens det!) – men i vuxen ålder vill vi att blommorna ska hålla längre, gärna hela kvällen och natten.

Blomkrans

Foto: IBL

Vi frågade Emma Svensk, florist och produktansvarig på Interflora om råd.

Vilka blommor är bäst att använda i en midsommarkrans?

– För att få en så hållbar och fin krans som möjligt skulle jag rekommendera santini (krysantemum), kvistrosor, rosor och massor av fin grönska. Annars en klassisk midsommarkrans med handplockade blommor från naturen eller trädgården.

Hur får man kransen att hålla hela dagen?

– Spraya den med vatten då och då samt lägg den svalt när den inte används.

Kan man göra kransen dagen innan och i så fall hur får man den att hålla?

– Absolut! Om du gör den dagen innan bör du förvara kransen inplastad i kylskåpet. Duscha den innan med en vanlig blomspruta och plasta in kransen tätt.

Vill du lära dig att binda din egen krans? Vi har gjort en enkel instruktionsfilm för 3 olika stilar! Klicka här för att se videon och läsa guiden.

Läs mer:

5 vackra drinkar – perfekta till midsommarfesten

8 växter som håller myggorna borta i sommar