Måla om dina möbler – i 3 enkla steg

Måla om dina möbler – i 3 enkla steg

Med lite färg kan du snabbt och enkelt få en trött möbel att bli som ny. Följ de här stegen för bästa resultat.
21 maj, 2016

Ändra färg eller fräscha upp den befintliga ytan – att måla möbler blir allt mer populärt.

Särskilt tacksamma är obehandlade, avskalade möbler och Ikeas skåp Ivar är ett bra exempel på hur fint det kan bli med en färgmässig makeover.

Att måla in sina möbler så att de färgmatchar väggen är en annan stor trend och det bästa av allt är att det är hur enkelt som helst att fixa – inga förkunskaper krävs.

Detta ska du tänka på när du målar möbler.

Styling och foto: Mari Strenghielm/Alcro

Tänk på det här när du målar möbler:

1. Förbered

Skruva bort eventuella beslag och knoppar och skrapa bort lös färg om möbeln redan är målad. Rengör ytorna noga, använd särskilt rengöringsmedel om det behövs.

Torka sedan av allt med en fuktig mikrofibertrasa, slipa till och damma av ytorna. Fukta ytan med en svamp och slipa en gång till när ytan torkat.

2. Grundmåla

Lacka eventulla kvistar med kvistlack och grundmåla med en grundfärg. Spackla ojämnheter och sprickor, slipa och damma noga innan du målar igen. Upprepa tills ytan är jämn och fin.

3. Måla

Stryk på din valda färg flödigt med långa penseldrag så minskar du risken för skarvar. Penslar och roller av bra kvalitet ger oftast ett finare resultat.

Välj en bred pensel om du ska måla stora ytor och en mindre för små ytor. Tänk på att följa de rekommenderade torktiderna på burken.

Startbild: Styling och foto: Mari Strenghielm för Alcro Trend / Ikea

 

Läs mer:

Sugen på att måla om hemma? Här är 25 kreativa tips och idéer!

Så målar du om möbler – 7 tips och steg för steg-guide

Så målar vi 2019 – 5 stora färgtrender