Lär dig kakla kök – 7 bra tips och steg-för-steg-guide

12 okt, 2014 
AvRebecca Wictor
kakla-om-kök-så-gör-du-steg-för-steg-med-björn-christiernsson6
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vill du förnya ditt kök utan att betala för mycket? Ett enkelt sätt är att byta kakel! Vi har pratat med Björn Christiernsson från Äntligen Hemma hur man ska gå till väga för att göra det själv. Att byta kakel ovanför diskbänken behöver nämligen inte vara så svårt. En fördel är till exempel att man inte behöver tänka på tätskikt till skillnad från när man kaklar ett badrum. Kanske har du inte ens något kakel i ditt kök? Då är ju halva arbetet redan gjort!

kakla-om-kök-så-gör-du-steg-för-steg-med-björn-christiernsson-2

1. Börja med att se över hela projektet så att du vet vilken omfattning det är. Kanske vill du tillexempel passa på att byta bänkskiva när du ändå är igång? Att byta kakel ovanför arbetsbänken i köket är inte mer än en dags arbete men passar bra att fördela över 3 kvällar  eftersom du slipper fundera över torktiderna.

Annons

Första dagen river du och spacklar, nästa sätter du plattorna och sista dagen fogar du. Beräkna också hur mycket material du behöver. Räkna med att kakla en bit nedanför bänkskivan för bästa skydd.

kakla-om-kök-så-gör-du-steg-för-steg-med-björn-christiernsson4

2. Därefter är det bara att riva ner kaklet. Beroende på hur noggrant arbetet är gjort innan kan plattorna sitta väldigt olika hårt men oftast räcker det att använda sig av en mejsel och hammare. Har man en borrmaskin med slagfunktion kan man köpa till en bilmejsel som gör att man kan bila bort kaklet.

Annons
kakla-om-kök-så-gör-du-steg-för-steg-med-björn-christiernsson6

3. När kaklet är borta ser du vilket arbete som behövs för att få ytan slät igen. Vanligvis håller väggen ihop men är ojämn och då får du spackla. Är det ett nyare hus kan det vara gipsskivor bakom och om de gått sönder är det lättast att byta ut dem helt.

Om ytan ska spacklas kan det göras med olika material beroende på vad du har hemma eller får tag i. Till exempel putsbruk, gipsbruk eller fix. När ytan är jämn låter du det torka ordentligt innan du förbereder för själva plattsättningen.

kakla-om-kök-med-björn-christiernsson så gör du diy7

4. För att fixet ska torka långsammare och därmed fästa bättre, kan man grunda ytan med en primer innan man drar på fixet. Blanda fixet enligt instruktionerna på påsen. Var noga med att få rätt konsistens från början eftersom det inte går att tillsätta vatten senare om det börjar kännas torrt. Då får man istället blanda nytt. Fördela fixet jämnt över ytan med hjälp av en kam. Olika kammar lämnar olika djupa spår och är anpassade till olika storlekar av kakel. Fråga vilket djup som är rekommenderat till det kaklet som du har valt när du köper fix och fog. Ett alternativ till fix är kakellim som man köper färdigblandat.

Annons
kakla-om-kök-så-gör-du-steg-för-steg-med-björn-christiernsson-5

5. När fixet är uppe är det bara att börja sätta upp platta för platta. För att det ska komma så mycket fix som möjligt på varje platta trycker du den på plats lite vid sidan av där den egentligen ska sitta och skjuter den sedan på plats i sidled. Om du inte litar på ditt ögonmått kan du använda dig av ett snöre som du trycker in mellan plattorna så att avstånden blir så jämna som möjligt.

Här kan det vara nödvändigt att hyra eller låna en maskin så att du kan skära plattorna i mindre bitar för att komma åt alla ytor.

Annons
kakla-om-kök-så-gör-du-steg-för-steg-med-björn-christiernsson-1

6. Avslutningsvis ska det fogas. För att få ner fogen utan luftbubblor drar du över plattorna diagonalt tills alla mellanrum är fyllda. Därefter avvaktar du tills fogen torkat något för att sedan tvätta av plattorna med en fuktig/blöt svamp.

Fogen behöver vara tillräckligt torr för att inte följa svapen upp samtidigt som den inte ska vara för torr så att du inte får bort överflödig fog från plattorna. Upprepa då och då tills det ser rent och färdigt ut. När det har torkat ordentligt avslutar du med att lägga en silikonfog mot bänkskivan.

Annons
kakla-om-kök-så-gör-du-steg-för-steg-med-björn-christiernsson-3

7. Någon dag efter att allt är klart kan du ta en torr trasa och torka av igen för att få bort det sista, nästan osynliga dammet, för att få det att kännas helt rent och snyggt!

Förutom att vara programledare i Äntligen Hemma har Björn en Youtubekanal där han steg för steg visar hur man bygger ett helt hus från grunden. Han driver också företaget BCWW som gör arbetskläder för barn.

Vill du ha fler renoveringstips? Här hittar du tidigare avsnitt av vår Renoveringsskola:

Här lär du dig att göra en stoppad sänggavel!

Här lär du dig hur du klär om en möbel!

Här hittar du en tapetseringsguide!

Av: Agnes Hammar

Foto: Byggfabriken

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons