Klä om en möbel – 6 bra tips och steg-för-steg-guide

21 sep, 2014 
AvRebecca Wictor
Annons
klaomenmobel1

På loppisar runt om i Sverige finns det gott om fåtöljer och stolar som behöver kläs om. Många mindre möbler från 50 och 60 talet är enkla i modellen och behöver inte vara så svåra att klä om själv. Vad ska man då tänka på när man klär om en stol, pall eller fåtölj?

Text: Agnes Hammar/Hej Regina

klaomenmobel 2

Vi har frågat Mimmi Staaf, som driver Mimmi Staaf Möbelmakeri i Stockholm, hur man ska gå till väga. Hon förklarar och delar med sig av sina knep i 6 enkla steg:

klaomenmobel 3

1. Börja med att hitta en möbel som du gillar! Känn igenom möbeln noggrant innan du bestämmer dig för att slå till, detta för att minimera risken att projektet blir dyrare och mer komplicerat än du tänkt dig. Känns stoppningen ok? Sitter trädelar löst? Sitter eventuella beslag på sin plats?

Annons
klaomenmobel 4

2. När du hittat din möbel så har du alla möjligheter framför dig. Börja brett och lägg fram alla olika idéer. Skala sedan ner dem med hjälp av omständigheterna. Hur vill du använda möbeln? Var ska den stå placerad? Hur mycket tid och pengar är du beredd att lägga ner?

klaomenmobel 5

3. En viktig del av renoveringen av en klädd möbel är såklart valet av tyg. Vill du att möbeln ska hålla för mycket användning under en lång tid framöver eller tröttnar du snabbt och vill ha något mer vågat som inte behöver vara lika långvarigt? Om du lägger ner mycket tid och energi på möbeln och vill att den ska hålla länge är det viktigt att tyget också gör det. Slitstyrkan hos möbeltyg mäts i martindale (MD). En sittmöbel för hemmiljö bör ligga på minst 30 000 MD. Fråga din tygförsäljare om detta! Vill du istället ha ett galet mönster som inte behöver hålla i all evighet kan du välja ett enklare tyg, men hör ändå med din tygförsäljare om det kan tänkas fungera till en möbel.

Annons
klaomenmobel 1 6

4. För att klä om en enstaka möbel kan man komma undan med ganska få verktyg.

>Hammare och nubb eller en starkare häftpistol för att fästa tyget.

>Tång för att få bort gammal klädsel.

>Nålar för att spänna upp tyget. För klädda knappar, specialnålar eller mer avancerade verktyg kan du kontakta din lokala tapetserare.

klaomenmobel 7

5. Förhoppningsvis är stoppningen ok, då kan du nöja dig med ett lager vadd innan tyget. Om stoppningen känns ”bubblig” och svår att få till med tyget kan du klä möbeln med ett bomullstyg först så blir det lättare att få till klädseltyget jämt och slätt. Om du behöver förbättra stoppningen så kan du beställa polyeter (skumgummi) genom batdynsspecialisten.se och hämta ut på valfri Kungssängenbutik.

Annons
klaomenmobel 8

6. Ett tips när du klär en möbel är att alltid utgå från tygets mittpunkter. Vik tyget dubbelt och mät ut mitten av tygstycket. Mät också ut mittpunkterna på möbeln och matcha sedan ihop dessa med tyget. På så sätt har du koll på att tyget ligger rakt på möbeln. Fortsätt med att fästa mittpunkterna, sedan hörnen på tyget mot möbelns hörn, och sedan arbetar du dig ut från mittpunkterna mot hörnen och fäster tyget permanent. Du slutar med hörnen, ta gärna en fikapaus innan, hörnen kan vara lite pilliga att få till! Lycka till!

klaomenmobel 9

Vill du se mer av Mimmis arbete kan du besöka henne på mimmistaaf.com.

Tidigare inlägg i serien:

Annons