Julpynta miljövänligt (och snyggt!) – 9 DIY-tips

15 okt, 2018 
Så skapar du din egna juldekoration.
Julpynta med miljön i åtanke i år. Det går att skapa många fina DIY-dekorationer med det du redan har hemma samt med naturens eget pynt. Här listar vi nio fina, miljövänliga pynt att inspireras av till julen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Allt fler börjar bli medvetna om sin konsumtion och att det är något man måste dra ner på för miljöns och klimatets skull, men alltid känns det kanske inte helt enkelt. Julen förknippas ofta med konsumtion – vi köper julklappar, presentpapper, kort, dekorationer till både hem och gran samt mängder med mat. Trots det är julen en högtid då det finns mycket som går att göra på ett mer miljövänligt sätt.

Naturens detaljer är för många självklara inslag i hemmet, så varför inte sätta lite mer fokus på dem istället för att köpa nya dekorationer i plast? Genom att välja miljövänliga material från naturen, använda det du har och förnya second hand-köp kan du fira en jul som är lite snällare mot miljön.

Här följer nio fina DIY-projekt som du kan göra själv i jul: 

1. DIY-girlang med halm och garn

Girlang till julen.
Foto: Elsiemarley.com

Halm är ett populärt material i juletid och går att variera på en mängd olika sätt. Här har den använts tillsammans med garn som gjorts till matchande pom poms på en girlang som går att hänga i granen eller valfritt rum i hemmet.

Annons

Tips! Om du inte gillar det naturfärgade stuket kan du alltid måla halmen i valfri kulör och kombinera med färgglada pom poms. Läs mer om hur du gör girlangen på bild här.

2. Naturnära juldukning

Juldukning med naturens dekorationer
Foto: JulieBlanner.com

Skippa konfetti och små stjärnor i plast och ta in naturen på julbordet. Dekorera med granris, några granatäpplen och vackra ljusstakar med miljövänliga ljus i.

Ett hett tips är att köpa ljusstakar second hand, de blir bara finare med åren och du kan hitta ljusstakar som ingen annan har. Ifall du ska köpa nya bör du tänka på att välja en design som du verkligen gillar och som står sig år efter år. Läs mer om dukningen på bild här.

Annons

3. DIY-jullampa

Skapa din egna jullampa.
Foto: Granit

Skapa en stämningsfull lampa till hemmet i december, utan att behöva köpa nytt. Fyll en stor glasvas med bred botten med mossa och lägg i en ljusslinga. Addera andra dekorationer, exempelvis kottar eller kastanjer, efter eget smak och tycke.

4. DIY-pepparkaksdekorationer

Paketinslagning med pepparkakor.
Foto: Decorator’s Notebook

Använd pepparkakorna från julbaket i dina dekorationer. En girlang med pepparkakor på är en god klassiker och de är även fina att använda som dekoration på julklapparna.

Annons

Tips! Dekorera namn på pepparkakorna med kristyr så slipper du kort på klapparna och får en stämningsfull och stilren paketinslagning. Läs mer om hur du gör pepparkaksdekorationerna på bild här.

5. Citrusfrukter i granen

Julgransdekoration med apelsin
Foto: A beautiful mess

Addera ett nytt element till granen genom att hänga upp citrusfrukter i den. Skär upp apelsin och citron, ställ in dem i ugnen eller låt lufttorka innan du hänger upp med en bit tråd eller med en lämplig krok.

Annons

Läs mer om hur du gör dekorationen på bild här.

6. Skål med julfavoriter

diy potpurri och dekoration till julen
Foto: Annie Spratt/Unsplash

Ibland behövs det inte mycket för att ge ett rum julstämning. En fin skål fylld med härliga detaljer eller en potpurri i högtidens anda kan räcka långt.

Fyll en skål med valnötter, kanelstänger och addera några kottar som du målar i vitt för en för en härlig julkänsla. Addera torkade skivor av äpple, apelsin, nejlikor, granris och nötter för att få in julens dofter i hemmet.

Annons

7. DIY-girlang med bjällror

Skapa din egna girlang med bjällror.
Foto: The Merry Thought

Skapa din egen girlang i vinter! Att skapa en egen girlang är både roligt och dessutom blir den unik. Fynda bjällror och andra fina dekorationer second hand innan du fäster dem på ett natursnöre och hänger upp på valfri plats i hemmet.

Extra fint blir det om du kombinerar din nya girlang med dina befintliga ljusslingor. Läs mer om girlangen på bild här.

8. DIY-julkrans med hängare

Skapa din egna minimalistisk julkrans.
Foto: Granit

Gör din egen julkrans i år med några få tillbehör. Ifall du har en oanvänd galge i tunn metall kan du böja den till en stomme för kransen, annars kan du köpa en rund hängare som du klär om år efter år.

Annons

Klä din kransstomme med valfri grönska för en snygg, minimalistisk look. Vill du ha mer dekorationer i kransen? Fäst kvistar med bär, små bjällror och andra dekorationer du har hemma för att lyfta den ett snäpp.

9. DIY-servettring

Skapa din egna servettring till juldukningen.
Foto: Weranna’s

Gör din egen servettring med natursnöre, granris och några kanelstänger. Förutom en snygg dukning kommer du även att få härliga dofter till bords redan innan maten serveras.

Läs mer:

8 sätt att fira en miljövänligare jul

DIY: 12 adventskalendrar inför julen – som du kan göra själv

3 trendiga dekorationer med granris och eukalyptus

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons