Inred med belysning – 3 tips för alla hem

18 okt, 2016 
Tips att tänka på när du ska välja belysning.
Tjusiga möbler och snygga inredningsdetaljer i all ära, men glöm inte belysningen. Rätt ljussättning kan verkligen vara det som skiljer ett funktionellt hem från ett hem med guldkant.
Annons

Bra och genomtänkt ljussättning är verkligen A och O. Genom att inreda med belysningen i åtanke kan du skapa såväl harmoni som funktionalitet – och samtidigt få miljön att kännas stilig och exklusiv.

Så inreder du bäst med belysning – 3 tips

1. Allmänljus

Använd en lampa som sprider ett jämnt ljus genom rummet.
Foto: House doctor, Molecular / Menu, Dancing pendant / Himla, Värmland

Allmänljuset kan ses som själva grunden till all bra belysning och här bör du välja en ljuskälla som sprider ett jämnt ljus över en så stor yta som möjligt.

En högt placerad takarmatur kan vara tillräckligt, men ibland kan du också behöva komplettera med indirekt belysning, exempelvis med dolda lampor ovanpå en hög bokhylla.

Annons

2. Flera ljuspunkter

Komplettera hemmet med små lampor.
Foto: Flos, IC T1 / Globen lightning, Rock / Muuto, Pull

Med endast en taklampa – hur maffig den än må vara – kan ljuset bli ganska begränsat med mörka vinklar och hörn som resultat. Komplettera därför med flera mindre lampor utplacerade i rummet.

En större golvlampa kan vara både snygg och ge det där lilla extra till ett rum, medan en fönsterlampa ger djup mot fönstret. Mindre och mer riktade lampor är ett utmärkt och snyggt sätt att belysa dina inredningsdetaljer med.

En riktlinje att gå efter är att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att göra det trivsamt.

Annons

3. Väggbelysning

Använd lampor som är riktade uppåt och lyser på taket.
Foto: Nothern lighting, Oslo wood / Menu, On the edge / Örsjö belysning, Kvist

För att få ett rum att kännas luftigare kan du använda dig av så kallade uplights, lampor som är riktade uppåt och belyser väggarna.

Särskilt snyggt blir det om du bor bland vacker stuckatur eller synliga takbjälkar, men kan också vara ett bra knep för att ljusa upp mörka hörn.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons