Smarta och snygga compact living-hacks – med Ikeas förvaringssystem Ivar

23 jan, 2018 
AvELLE Decoration
Trångt, stökigt och oinspirerande? Eller genomtänkt, strukturerat och helt enkelt supersnyggt? Med lite kreativitet, några enkla handgrepp – och Ikeas förvaringssystem Ivar – kan din lilla lägenhet bli en riktig inredningsdröm!
Annons

Varför kompromissa med stil och funktion bara för att du råkar bo på en liten yta? Ikeas förvaringssystem Ivar erbjuder oändliga möjligheter för den som behöver tänka i compact living-banor och samtidigt vill ha en stilsäker inredning utan att gräva alltför djupt i plånboken. Så varsågod, här är två lika fiffiga som fina compact living-hacks du kan göra med Ivar!

6 byråar + resårbotten = trendig säng

Att kombinera två funktioner i en och samma möbel är själva grunden i compact living-tänket. Den här smarta och snygga sängen i trendigt obehandlat trä blir som ett litet sovloft med inbyggt nattduksbord och MASSOR med förvaring – och är dessutom superenkel att bygga själv!

6 stycken Ivar-byråer blir underrede till en säng

Du behöver:

Annons

1 resårbotten, 120 cm, t ex SNARUM 200×120 cm, 1 195 kr

3 hålplattor

2 vinklar

Så här gör du sängen – steg för steg:

6 Ivar-byråer blir underrede till en säng, placerade längs väggen och utåt
  1. Placera byråarna så att de bildar en sängram som på bilden ovan. Sängramen blir då 210 cm lång och 160 cm bred.
Skruva ihop med hålplattor

2. Skruva ihop byråarna på deras baksidor (det vill säga på insidan av sängramen) med hjälp av hålplattor.

Annons
Hörnen skruvas ihop med vinklar

3. Skruva ihop byråarna i hörnen med hjälp av vinklar.

Sängbotten placerad på Ivar-byråerna

4. Lyft upp resårbotten på sängramen och VIPS så är sängen klar! Genom att använda en 120 cm bred resårbotten får du en ”remsa” över runt hela madrassen, perfekt att använda som nattduksbord!

Annons
Sängen bäddad i blåa sängkläder

5. Bädda och styla sängen enligt önskemål och behov. Vi använde:

6. De många lådorna är perfekta för förvaring av allt möjligt. Här syns till exempel pläden INGABRITTA ljusblå, 299 kr.

Annons

3 gavlar + linnetyg = stilren vikvägg

När många funktioner samsas i ett och samma rum kan det vara skönt att ha möjligheten att skärma av lite då och då. Den här stilrena vikväggen i trendiga färger och material är lika lätt att ta fram som att stuva undan – och den är dessutom väldigt enkel att göra själv!

Vikvägg av Ivargavlar

Du behöver:

Snabbfållband, liknande finns på Ikea, SY snabbfållband, 29 kr/10 m

Annons

6 små gångjärn

Häftpistol

Så här gör du vikväggen – steg för steg:

1. Mät upp tyget så det passar innanför ramarna. Det ska bli tre tygstycken, en till vardera gavel. Tänk på att räkna med en fåll på 3 cm på vardera långsida samt de båda kortsidorna om du använder snabbfållband som är 3 cm brett. Om du tänker sy fållen så väljer du själv hur mycket tyg du behöver till fållen.

2. Klipp till tre tygstycken i rätt storlek. För oss blev måtten 49 x 134 cm när vi använde gavlar i storleken 179×50 cm och ett snabbfållband som är 3 cm brett.

Annons
Snabbfållbandet fästes

3. Placera ut snabbfållbandet på tyget…

4. … och stryk fast det. Givetvis kan du även välja att sy en fåll med hjälp av en symaskin om du är riktigt händig!

Annons

5. Häfta fast tyget på gavelns nedersta pinne, och sträck det sedan så mycket som möjligt innan du häftar fast det även på den översta pinnen.

6. Placera gavlarna sida vid sida med de långa benen nedåt. Skruva ihop gavlarna med hjälp av gångjärn – tre gångjärn mellan varje gavel. Gångjärnen ska placeras på ena sidan mellan två gavlar, och på den andra sidan mellan de andra gavlarna (tänk fram- och baksida). På så sätt står vikväggen stadigt när den är utfälld och kan sedan vikas ihop när den ska stuvas undan.

Annons

7. Nu är vikväggen klar och du har en perfekt avskärmning mellan till exempel sovrumsdelen och vardagsrumsdelen i ditt compact living-hem!

Annons