Hur tapetserar man? 5 bra tips och steg-för-steg-guide

Hur tapetserar man? 5 bra tips och steg-för-steg-guide

Hur tapetserar man som ett proffs? Att tapetsera själv behöver inte vara så svårt som man kan tro. Med rätt redskap och tips kan du på egen hand få till ett riktigt bra resultat. Vi har pratat med tapetexperten Hanna Wendelbo-Hansson från BoråsTapeter som berättar om de 5 viktigaste sakerna att tänka på, när du ska tapetsera. Längst ner kan ni även se bilder på hur man gör, steg för steg, när man ska tapetsera.

1. En tapet kan vara ett fantastiskt sätt att sätta karaktär och personlig prägel på ett rum! Och det är lätt också! Utgå från den känsla du vill förstärka i rummet, är det ett tufft och modernt uttryck du vill ha letar du kanske efter en grafisk mönsterbild, vill du ha ett mjukt och lite romantiskt rum kan man freaka loss bland klassiskt limtryckta blommor och blad. Just nu är det väldigt populärt med materialimiterande väggar som t.ex. trä eller betong och den känslan är otroligt lätt och prisvärd att få genom tapetserade väggar.

2. Våga lite mer än vad du egentligen ursprungligen tänkte, fega inte. Min erfarenhet säger mig att den som tar ett lite större steg i färg/mönster eller utrycksmässigt blir mer nöjd och under en längre period. En mönstrad vägg kan förändra ett helt rum, ganska billigt egentligen om man tänker på vad en ny soffa kostar till exempel!

3. Var inte rädd för att välja en liten liten ton eller yta i väggarna även om du bara vill ha ”vitt”. Vita målade väggar har en tendens att bli ganska kala, tråkgråa och intetsägande under de 8 månader om året vi nordbor lever med sparsmakad sol. Väggarna blir ”klädda” med en tapet även om den så bara är vit, nästan vit, äggskal, vaniljglass eller kalkfärgad tapet, det är ju trots allt ett papper som man klär rummet med.  I moderna miljöer kanske man söker en slät yta och i mer klassiska miljöer kanske man väljer att ha en liten textilsturktur på tapeten. Fint blir det oavsett!

Rummet blir inte ljusare för att man har vita väggar, däremot kan det vara svårt att finna rummets struktur när allt badar i vitt. Var inte orolig för att välja mönster med en lite djupare färgton, utan lek sedan med genomtänkt belysning, allmänljus, punktbelysning och sedan självklart mysbelysning som värmeljus och ljusslingor!

4. Titta runt på nätet och läs inredningsmagasin, samla allt till ett moodboard och gå sedan till din färgfackhandel där mycket duktig och kompetent personal kan hjälpa dig fram till bästa mönstret och tapeten för det uttryck du vill få fram. Många gånger blir tapeten den sammanhållande faktorn i ett rum och som markerar stilen på ett synnerligen behagligt sätt.

5. Våga tapetsera själv!  Det är verkligen inte svårt! Limmet på väggen och upp med tapeten! Inget krångligt tapetbord behövs, det räcker egentligen med lim, roller, en skrapa och en kniv! Bra pod-radio och en kall öl är inte nödvändigt, men kan vara trevligt att ha till hands. Nu för tiden sätts tapeterna kant i kant så nästa gång du gör om behöver du inte hålla på och spackla kanter utan det är bara till att smäcka upp tapeten när du känner för att byta stil och känsla! Gört!

Såhär tapetserar du, steg för steg:

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Steg 4

Steg 5

Steg 6

Behöver du fler inredningstips? Här hittar du nio av Isabelle McAllisters bästa tips för att inreda barnrum och här får du fyra bra idéer för hur du inreder med vintagefynd!