Så skapar du den perfekta tavelväggen

21 jun, 2016 
AvJoel Linde
Tavelväggen är något som varit med länge nu, och den fortsätter att vara omåttligt populär. Här är inredaren Hanna Wessmans bästa råd för att göra den så snygg som möjligt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En tavelvägg kan göras på lika många olika sätt som det finns människor, men det är inte helt lätt att få till det som man vill.

Därför frågade vi inredningsprofilen Hanna Wessman om hennes tankar kring tavelväggar, vad du bör se upp med och hur du gör för att få det riktigt snyggt!

Läs också: Så förnyar du din tavelvägg – 12 kreativa knep

Hanna-Wessman-trender

– Jag gör tavelväggar ofta, och jag kan tycka att det är väldigt effektfullt när man får till det. Men det gäller ju att man lägger ner lite jobb på det och inte bara att man spikar upp lite hej vilt, kanske i exakt samma format. Det finns många fällor att gå i, säger hon till Elle Decoration.

Annons

Här är Hanna Wessmans fyra bästa råd.

fridaschuler_tavelvagg
Foto: Alice Johnsson Bild från reportaget ”Kika in i instagramstjärnan Frida Schülers supersnygga hem”

1. Blanda motiv och storlek

– Man tänker ”vi vill ha en tavelvägg”, och så går man och köper ett gäng ramar och sätter in massa bilder på barnen, och så ska man få en effekt där. Men det gör man inte. Då är det bättre att välja en bild på varje unge och sätta på rad, om du ska ha exakt samma mått. Annars måste det vara en mix på verkens storlek.

2. Pussla på golvet

– Att få till en bra tavelvägg kräver ju en ganska lång planering för att få alla tavlor att passa ihop. Jag har aldrig mött någon, som inte jobbar med inredning, som säger att det är enkelt. Men när man får till det så är det ju jättehärligt, säger Hanna Wessman.

Annons

– Jag brukar lägga upp allt på golvet först och pussla. Då kan du mäta upp ungefär hur stor väggen är, och så lägger du upp allting och börjar tänka lite och pussla ihop något som känns bra. Sen brukar jag börja uppe i något hörn och jobba mig neråt.

Stramt möter excentriskt. En tavelvägg i dova färger kontrasteras av en knallrosa soffa i mjuka former från tyska Rolf Benz. Rummet ramas in av en samling av mobiler. Den stora mobilen kommer från marknaden i Clignancourt,  Paris. Den röda kommer från en antikbutik i LA. Lampan är  vintage och står på ett stativ som man skjutit in under soffan.
Foto: Andrea Papini Bild från reportaget ”Excentrisk elegans hemma hos modedesignern”

3. Blanda typ av verk

– Blanda gärna måleri med foto så att det inte bara blir det ena. Försök få en naturlig mix på ramningen, det kan höja det hela. Om något till exempel är boxat eller har något annat utsnitt än det förväntade.

Innanför vardagsrummet gömmer sig Emmas och Bengts lilla sovrum. I förgrunden hänger glödlampan Diamond Light med en mässingssockel från Norrmalms El och textilsladd från Byggfabriken, längre in syns läs- och rislampa från Ikea.
Foto: Petra Bindel Bild från reportaget ”Stylistens hem med det helt perfekta köket”

4. Begränsa antalet ramfärger

– För mig blir det lite hysteriskt när det är guldramar blandat med hej och hå. Man kan hålla sig till ett par, kanske tre färger, säger hon.

– Men allt jag säger är bara riktlinjer. Allting funkar med allting, när någon med fingertoppskänsla gör det.

Läs också: Här är nästa års 4 största trender – enligt inredaren Hanna Wessman

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons