Guide: Så räddar du dina kläder från 10 vanliga fläckar

Småbarn, en oavsiktlig knuff i ryggen på kafét eller bara vanlig klumpighet kan ge upphov till fläckar på kläderna. Hur gör man för att lättast ta bort fläckar från klassiker som rödvin, ketchup och kaffe? Vi har den stora guiden!
25 maj, 2017

Alla som någon gång har burit vita kläder vet att det är som att be om att få fläckar.

Det spelar ingen roll, plötsligt är en tugga köttfärssås, några rödvinsdroppar eller barnets syltkladdiga fingrar där. Men det finns räddning!

Det första du behöver göra när olyckan är framme är att göra något åt fläcken direkt. Och vad du än gör, släng inte in plagget i tvättmaskinen innan du har behandlat fläcken!

(Den här guiden är baserad på kläder gjorda av bomull och bomullsblandningar.)

1. Rödvin

Du behöver: Hushållspapper, club soda, bakpulver
Gör så här: Lägg ett ark hushållspapper på ett bord och låt plagget med fläcken ligga ovanpå. Täck hela fläcken med bakpulver. Ta upp plagget och häll club soda över fläcken medan du håller plagget ovanför ett handfat. Gnugga på fläcken med dina fingrar och skölj med kallt vatten.

2. Kaffe

Du behöver: Tvättmedel, kallt vatten
Gör så här: Häll kallt vatten på baksidan av fläcken för att vattnet ska rinna ut där fläcken uppstod. Blanda tvättmedel med kallt vatten och lägg på fläcken. Låt sitta i 3-5 minuter. Lägg sedan plagget i en skål med kallt vatten och gnugga på fläcken med fingrarna. Låt hela plagget ligga i kallt vatten i 30 minuter och fläcken försvinner.

3. Tuggummi

Du behöver: Fryspåse, smörkniv

Gör så här: Lägg plagget i en plastpåse med tuggummit utåt. Lägg påsen i frysen och låt den ligga där i ett par timmar. Skrapa sedan bort tuggummit med en kniv. 

4. Sojasås

Du behöver: Hushållspapper, tops, vitvinsvinäger, tvättmedel, kallt vatten

Gör så här: Lägg ett ark hushållspapper på fläcken så pappret absorberar så mycket sojasås som möjligt. Använd sedan en tops och täck fläcken med vinäger. Häll en matsked av tvättmedel på fläcken och gnugga sedan fläcken med dina fingrar i kallt vatten. Skölj i rinnande, kallt vatten.

5. Apelsinjuice

Du behöver: Diskmedel, vitvinsvinäger, kallt vatten

Gör så här: Täck fläcken med diskmedel och häll sedan vinäger över fläcken. Gnugga på fläcken. Skölj sedan plagget, antingen i en bunke med kallt vatten eller under kranen.

6. Choklad

Du behöver: Hushållspapper, mjölk, tvättmedel, kallt vatten

Gör så här: Lägg några ark hushållspapper på ett bord och lägg plagget med fläcken över pappret. Täck fläcken med mjölk och låt det sitta i 5 minuter. Lägg plagget i kallt vatten och gnugga bort chokladen med fingrarna. Vrid ur vattnet ut plagget och häll 1 matsked tvättmedel på fläcken. Gnugga fläcken med dina fingrar och skölj med kallt vatten.

7. Ketchup

Du behöver: Diskmedel, vitvinsvinäger, kallt vatten

Gör så här: Skrapa först bort det du kan av fläcken med en kniv. Täck sedan fläcken med ett tunt lager av diskmedel. Ovanpå häller du lika mycket vinäger. Lägg plagget i kallt vatten och gnugga på fläcken med dina fingrar.

8. Jordnötssmör

Du behöver: Diskmedel, smörkniv, varmt vatten

Gör så här: Skrapa bort så mycket jordnötssmör du kan med en smörkniv. Täck fläcken med ett tunt lager av diskmedel. Lägg plagget i varmt vatten och gnugga på fläcken med dina fingrar. Låt sedan plagget ligga i kallt vatten i minst en timme.

9. Sylt

Du behöver: Kokande vatten, smörkniv

Gör så här: Skrapa bort så mycket sylt du kan med smörkniven. Lägg sedan plagget över en bunke eller liknande så det sträcks ut. Ta kokande vatten och häll över syltfläcken (det kokande vattnet rinner nu ner i bunken som plagget är sträckt över). Tvätta som vanligt i tvättmaskin efteråt.

10. Fett

Du behöver: Tandborste, majsstärkelse eller bakpulver, fläckborttagningsmedel

Gör så här: Häll majsstärkelse eller bakpulver på fläcken. Låt det sitta i 30 minuter. Använd tandborsten för att borsta bort överflödet av pulvret. Spraya fläckborttagningsmedel på fläcken och tvätta sedan plagget i tvättmaskin som plaggets instruktioner säger.

Källa: Buzzfeed