Artikeln innehåller reklamlänkar

DIY: Förvandla loppisfynden till ett trendigt stilleben

Så förnyar du dina loppisfynd.

Dags att ge loppisfynden nytt liv! ELLE Decorations DIY-expert Helena Nord visar hur du förändrar och förnyar dina loppisfynd – och det är inte svårt!
21 mars, 2022

Sommaren är den perfekta tiden att åka runt på diverse loppisar och fynda. Mitt tips till er när ni går på loppisen är att inte stirra er blinda på färgen, utan titta mer på form. För färgen kan man så lätt förändra med en pensel.

Jag gick till 5 kronorshyllan och hittade ett gäng vaser och ljuslyktor i glas och keramik, med fina former som jag tog hem och gav en uppdatering med hjälp av målarburken, tusch och svamp. Ett roligt sätt att fixa fina stilleben utan att det behöver kosta skjortan.

Så gör du enkelt egna ljus hemma – formar och allt du behöver för de trendiga ljusen

Det du behöver är:

  • Pensel
  • Vatten
  • Svamp
  • Vattenfast tuschpenna
  • Målarfärg (Servalac eller porslinsfärg Alcro Elephant NCS )
  • Vaser och ljuslyktor

Börja med att måla utsidan av vasen/ljuslyktan med färg. Här användes Servalac från målarbutiken. Den färgen håller bra, förutsatt att man inte drar något vasst på ytan eller diskar i diskmaskin.

Vill du att det ska vara mer hållbart, så finns det porslinsfärg att köpa i hobbybutiker. Om du målar med porslinsfärg så behöver den härdas i ugn och efter det så sitter färgen bra.

Vissa av loppisfynden lade jag ner lite extra kärlek på, här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Måla mönster med tusch

DIY: Så gör du en trendig kruka i gips

Efter att ljuslyktan grundmålats så ritade jag streck med vattenfast tusch.

När tuschen torkat målade jag med färg som spätts ut med vatten, för att tuschstrecken skulle bli mer diffusa och matta.

Stänkmåla porslin

Doppa penseln i färg och därefter i vatten, så färgen blir rinnig på penseln. Stänk färg på vasen genom att snärta penseln 30 cm över vasen, alternativt dra fingrarna genom borsten så att det stänker.

Svampmåla porslin

Använd dig av flera olika färger, här har jag använt mig av tre olika nyanser. Doppa svampen i färgen och dutta mot vasen med lätt hand. Byt färg och upprepa proceduren tills du känner dig nöjd.

Här finns ett stort utbud av produkter till ditt DIY-projekt! (länk till Skapamer.se)

Idé, styling, text och foto: Helena Nord

Produkterna du behöver för att förnya ditt porslin

Så lätt målar du om din tråkiga lampa
1:19

Efter reklamen: Så lätt målar du om din tråkiga lampa

(1:19)

Slå på ljud