DIY: Förvandla loppisfynden till ett trendigt stilleben

Så förnyar du dina loppisfynd.

Dags att ge loppisfynden nytt liv! ELLE Decorations DIY-expert Helena Nord visar hur du förändrar och förnyar dina loppisfynd – och det är inte svårt!
25 september, 2018

Sensommaren är den perfekta tiden att åka runt på diverse loppisar och fynda. Mitt tips till er när ni går på loppisen är att inte stirra er blinda på färgen, utan titta mer på form. För färgen kan man så lätt förändra med en pensel.

Helena Nords tips på förnyelse av loppisfynd

Jag gick till 5 kronorshyllan och hittade ett gäng vaser och ljuslyktor i glas och keramik, med fina former som jag tog hem och gav en uppdatering med hjälp av målarburken, tusch och svamp. Ett roligt sätt att fixa fina stilleben utan att det behöver kosta skjortan.

Hur vaserna såg ut från början
Trendigt stilleben skapat av loppisfynd
Det som behövs för att förnya keramiken hemma

Det du behöver är:

Pensel

Vatten

Svamp

Vattenfast tuschpenna

Målarfärg (Servalac eller porslinsfärg Alcro Elephant NCS )

Vaser och ljuslyktor

Helena Nord målar på keramik

Börja med att måla utsidan av vasen/ljuslyktan med färg. Här användes Servalac från målarbutiken. Den färgen håller bra, förutsatt att man inte drar något vasst på ytan eller diskar i diskmaskin.

Vill du att det ska vara mer hållbart, så finns det porslinsfärg att köpa i hobbybutiker. Om du målar med porslinsfärg så behöver den härdas i ugn och efter det så sitter färgen bra.

Vacker nymålad keramik.

Vissa av loppisfynden lade jag ner lite extra kärlek på, här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Måla mönster med tusch

Detaljer i tusch.

Efter att ljuslyktan grundmålats så ritade jag streck med vattenfast tusch.

Måla med vattenfast tusch.

När tuschen torkat målade jag med färg som spätts ut med vatten, för att tuschstrecken skulle bli mer diffusa och matta.

Stänkmåla porslin

Stänkmåla porslinet.

Doppa penseln i färg och därefter i vatten, så färgen blir rinnig på penseln. Stänk färg på vasen genom att snärta penseln 30 cm över vasen, alternativt dra fingrarna genom borsten så att det stänker.

Svampmåla porslin

Svampmåla porslinet.

Använd dig av flera olika färger, här har jag använt mig av tre olika nyanser. Doppa svampen i färgen och dutta mot vasen med lätt hand. Byt färg och upprepa proceduren tills du känner dig nöjd.

Idé, styling, text och foto: Helena Nord

Läs mer:

Så patinerar du lerkrukor – 3 enkla DIY-metoder

DIY: Stilrent bord av en betongkruka