Designa och bygg ditt eget pepparkakshus – så gör du!

08 dec, 2014 
AvKatarina Matsson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
pepparkakshus1

Att designa och göra sitt eget pepparkakshus är både kul och klurigt! Vår assistent Sara Söderström har byggt det här fantastiska pepparkakshuset – här är hennes guide i 10 steg:

1. Börja med att rita ut mallar till pepparkakshuset, jag brukar tycka att det är lättast på smörpapper. Antingen tar du färdiga mallar eller så ritar du själv. Jag använde mig av en inspirationsbild som jag sedan gjorde om till det huset jag ville ha.

2. Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret tills den är tunn och jämn. Skär ut de stora delarna för sig och de små för sig.

pepparkakshus3

3. Tänk på att ha inne delarna i ugnen längre än vanliga pepparkakor. Om du måste skära till bitarna, gör det snabbt innan delarna har hunnit stelna helt.

Annons

4. För att få delarna raka och lika stora så brukar jag fila alla sidor med ett litet rivjärn. Här gäller det att vara försiktig så att delarna inte går sönder.

5. Låt delarna svalna ordentligt och dekorera sedan de bitar som är lättast att spritsa innan hopsättningen. Jag brukar tycka att nästan alla bitar förutom taket är lättast att spritsa först. Gör helst kristyren själv, det är både enkelt och väldigt mycket snyggare.

pepparkakshus2

6. Använd gelatin som fönster, antingen gör du rutor själv eller så köper du färdiga rutor.

7. Klistra fast huset med smält socker. Börja med alla stora delar och avluta med taket. Räkna med att antingen få göra om takdelarna eller att slipa, för tyvärr blir huset sällan som man har räknat med och takbitarna sitter inte så perfekt som väntat.

8. Spritsa sedan de sista delarna. Ett tips är att även spritsa kanterna och de ställen där något gått snett så syns det inte lika mycket.

Annons

pepparkakshus4

9. Som dekoration använde jag vita och guldiga sockerkulor som finns att köpa i de flesta matbutiker, men även något så enkelt som mossa. Klistra fast mossan på små utmätta bitar med det smälta sockret och sätt fast under fönstren för hemtrevliga och realistiska fönsterbrädor. Jag gjorde likadant med dörrkransen.

10. Avsluta med att placera pepparkakshuset över en ljusslinga med ledlampor (viktigt, eftersom värmealstrande ljuskällor förstör pepparkakshuset och i värsta fall kan leda till olyckor) som får sprida julstämning genom fönstret! Omge med bomull eller vadd.

Annons