Så får du bukt med din överfulla garderob

25 feb, 2016 
AvElsa Maria Axelsson
Svenskarna har mest kläder och svårast att stänga sina garderober men de är även de som mest upplever att de inte har något att ta på sig. Det framkommer i Elfas förvaringsrapport.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Elfas undersökning ”Förvaringsrapporten 2016” visar att Nordens befolkning brottas med för mycket kläder, skor och väskor som de inte använder. Ungefär 4 000 personer deltog i undersökningen från både Sverige, Finland, Norge och Danmark. Enligt undersökningen har var tredje svensk svårt att stänga sina garderobsdörrar och lådor. Men trots överflöd av kläder bland de nordiska länderna råder det står osäkerhet om vad man ska ha på sig. 81 procent svenskar berättar att de ofta har känslan ”jag har ingenting att ha på mig”.

Undersökningen visar även att många nordbor är öppna för en mer hållbar livsstil. Christine Dahlman, förvaringsexpert på Elfa, tycker att vi borde rensa mer för att undvika kaos.

  Det blir både roligare och lättare att välja kläder om du investerar några timmar i att rensa och organisera din garderob. Dessutom frigörs tid som kan användas till betydligt roligare aktiviteter än att rota bland klädhögarna. Ett bra tips när du skall rensa är att sätta upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget, säger Christine Dahlman.

garderob_elfa

 

Förvaringsexperten Christine Dahlmans 7 tips för att få bukt med en överfull garderob

1. Sätt igång och rensa! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – då är det dags att säga hejdå. Skänk eller sälj det du rensat ut.

Annons

2. Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget.

3. Uppmuntra dina vänner att rensa ut sina garderober samtidigt. Sedan kan ni ha en klädbytarkväll istället för att köpa nytt.

4. Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Förvara inaktuella kläder i vakuumförpackningar eller varför inte i resväskor som inte används för tillfället.

5. Försök att hänga så mycket kläder som möjligt. Det spar plats och ger dig bättre överblick.

6. Utnyttja dolda förvaringsytor om du har ont om plats hemma, exempelvis baksidan på garderobsdörren. Det finns specialanpassade korgar som lätt kan hängas på dörren.

7. Skapa nya rutiner som underlättar för framtiden. Ett tips är att hänga alla galgar åt fel håll. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.

Annons