7 smarta sätt att städa med citron

22 maj, 2016 
AvMalin Perlheden
Trodde du att citroner bara var till matlagning, bakverk och drinkar? Tänk igen! När du har läst den här artikeln är den lilla citrusfrukten ditt nya favoritallrengöringsmedel!
Annons

Citronen lämpar sig perfekt till städning tack vare egenskaper som att kunna ta bort obehagliga lukter, fungera blekande och rengörande. Och det bästa av allt – mer miljövänligt än så här blir det inte!

citron_stadning
Foto: Shutterstock

1. Underlättar när du städar din mikro
Kläm ur saften ur en citron i en liten skål och fyll på med vatten. Ställ in vätskeblandningen i mikron och kör på full effekt i ett par minuter. På det här sättet löser du upp ingrodd smuts och du kan bara torka ur mikron med en trasa för ett skinande rent resultat.

2. Är en naturlig fläckborttagare
Har dina kläder fått svåra fläckar som bara vägrar försvinna? Gnugga lite citron på kläderna innan du tvättar dem nästa gång, saften från citrusfrukten hjälper till att lösa upp fläcken ordentligt. Gnugga lite på insidan av linningen och skölj med vatten först för att försäkra dig om att citronen inte bleker tyget.

Annons

3. Hjälper dig slippa äcklig soplukt för alltid
Skala en citron och lägg skalet i soppåsen och illaluktande sopor är snart ett minne blott.

4. Blir bästa fönsterputsmedlet
Blanda saft från en halv citron med en liter vatten. Doppa därefter en mikrotrasa som är avsedd för fönster och rengör dem precis som vanligt. Eftertorka med en torr mikrotrasa för ett perfekt resultat!

5. Får bort fula kalkavlagringar
Vi har alla varit där; de annars så snygga kakelplattorna i våra kök och badrum får fula avlagringar och intrycket är allt annat än fräscht… Få tillbaka den fina och glatta ytan genom att gnida citron mot avlagringarna och låt verka några minuter innan du torkar av med en trasa.

6. Säkrar fräsch doft i kylskåp och skafferi
Nästa gång du rengör ditt kylskåp eller skafferi kan du lägga in en halv citron, med snittytan uppåt; citrusfrukten säkrar att den nystädade doften håller sig längre.

Annons

7. Gör eget superrengöringsmedel
Står du inför en riktig grovstädning eller har du riktigt svåra fläckar att tampas med? Gör ett eget rengöringsmedel som biter på det mesta genom att blanda citronskal och vitvinsvinäger och låt blandningen stå och dra i en burk i minst tio dagar innan du använder den. Kom ihåg att citron har en blekande effekt så håll dig till ljusa ytor med den här blandningen!

Källa: Expressen
Bild: Shutterstock

Artikeln publicerades ursprungligen på allers.se

Annons