7 fina tips som gör ditt sovrum mysigare

7 fina tips som gör ditt sovrum mysigare

Det sägs att köket är hemmets hjärta, men sovrummet är minst lika viktigt. Rätt stylat kan du få det att kännas både mysigt och exklusivt. Och det är inte särskilt svårt att fixa – bara du känner till de rätta knepen.
03 november, 2016
TRÄ ÄR TRENDIGASTE MATERIALET JUST NU – 10 INSPIRERANDE TIPS
Slå på ljud

För de allra flesta är det viktigt att sovrummet utstrålar ett lugn, trevnad och en hög myskänsla. Det är trots allt här vi laddar batterierna efter en lång dag och även det första vi ser när vi vaknar.

Är ditt sovrum i behov av lite extra kärlek? Ta del av de här smarta och enkla tipsen som förvandlar ett enkelt rum till en mysig oas.

1. Lager på lager

Rumslind

Foto: Alan Cordic/SE360 Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Linnea Karlén

Sängen spelar en central roll i varje sovrum och med hjälp av sängkläder, kuddar och överkast kan du addera till den ombonade känslan så mycket eller lite du vill.

Satsa på kuddar i olika storlekar, lakan, påslakan och örngott i lyxiga, sköna material och avsluta med ett snyggt överkast eller pläd.

Låt gärna alla delar av sängkläderna synas – den slarviga hotellbäddningen är det trendigaste du kan ha just nu.

2. Välj rätt gardiner

Transparanta gardiner

Foto via: Behance

Skira, böljande gardiner som släpper in dagsljuset eller tunga tyger med vacker drapering? Oavsett vilken stil du föredrar sätter gardinerna standarden för hur sovrummet upplevs.

Ett knep är att välja bort de traditionella gardinstängerna till fördel för diskreta skenor som fästs i taket. Inte bara upplevas taket som högre, tygerna får även ett tjusigare fall.

3. Sätt stämningen med belysning

En lampa mitt i taket kan visserligen vara praktisk, men den ger knappast ett stämningsfullt sken.

Komplettera med extra belysning i form av sänglampor, fönsterlampor och kanske en dekorativ ljusslinga. Ett riktmärke att gå efter är fem till nio ljuspunkter per rum, beroende på rummets storlek.

4. Ställ sängen på en matta

Rätt matta gör inte bara skillnad för vardagsrummet, även i sovrummet kan mysfaktorn höjas rejält med lite textil på golvet.

Placera en stilig matta vid sängens fotända, några decimeter under fötterna. Mattan ska gärna vara lika bred som sängen – eventuellt en aning bredare – för snyggast resultat. Extra fint blir det att komplettera med en hellång sängkappa i kraftig bomull eller skrynkligt linnetyg.

5. Dämpa väggen

Dova färger – oavsett kulör – bidrar till att skapa ett lugn i sovrummet.

Vill du inte måla eller tapetsera om ett helt rum? Satsa på en fondvägg i en mörk nyans och låt gärna detaljer, så som gardiner eller sängkläderna gå i samma färgskala. På så vis får sovrummet ett mer enhälligt intryck.

6. Satsa på sänghimmel

En fin sänghimmel hör inte bara barnrummet till och det senaste året har den hittat in i de vuxnas sovrum.

Tunn, böljande bomull eller tvättat linne som hänger slarvigt från taket skapar vackra kontraster och blir en fröjd att lägga sig under.

7. Lyft in sittmöbler i sovrummet

Fåtölj

Foto via: My domain

Sängen är huvudsaken, men ett snyggt och bra komponerat sovrum bör användas till mer än att bara sova i.

Om ytan tillåter, ställ in en fin fåtölj eller sittmöbel i sovrummet. Färgmatcha nyanserna eller gör helt tvärt om och välj en kulör som sticker ut från övrig inredning. Båda sätten är helrätta, det beror bara på vilket uttryck du eftersträvar.

Läs mer: 

Så förvandlar du sovrummet till ett 5-stjärnigt hotellrum – 7 enkla knep

Så ska du måla sovrummet – enligt ditt stjärntecken

Höj mysfaktorn i sovrummet med en sänghimmel

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg – och så undviker du dem

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg – och så undviker du dem

Så inreder du med sängen direkt på golvet – 13 inspirerande tips

Så gör du sovrummet mysigare med ljusslingor – 7 inspirerande tips

Så ska du inreda sovrummet – för bättre sömn