5 växter för dig som glömmer att vattna

Älskar du också gröna växter men saknar gröna fingrar? Här är listan för dig.
18 april, 2016

Slå på ljud

 

Hör du till dem som ofta glömmer att vattna dina växter? Inga problem! Vi listar växterna som inte vill ha så mycket vatten eller omvårdnad – och alltså bör passa dig perfekt.

monstera

Foto: Shutterstock

1. Monstera

Monstera är inte bara lättskött, den är dessutom bland det trendigaste du kan ha i ditt hem! Trivs i de flesta ljusförhållanden, men inte i direkt solljus. Det är en robust krukväxt med stora, vaxliknande blad som med tiden får vackra inskärningar och hål i bladen. Vattnar du regelbundet slipper du svedda blad och ger du din växt näring någon gång i månaden blir den extra glad.

2. Garderobsblomma

Den här klassikern är så gott som omöjlig att ta död på. Garderobsblomman vill inte ha mycket vatten och trivs, som namnet antyder, bra på skuggiga platser. Men vill du ändå ge den lite extra kärlek bör du tänka på följande:

1. Placera blomman varmare än 15 grader.

2. Vattna den absolut inte för mycket.

3. Ge den en liten dos näring under sommaren.

3. Flasklilja

En perfekt krukväxt för den som inte gillar att vattna – flaskliljan klarar sig nämligen helt utan vatten under vintern, om temperaturen inomhus inte blir för hög. Övrig tid behöver du bara vattna ytterst sparsamt. Flaskliljan trivs i solljus och tål att stå i söderläge.

Damianos gammelfarfars byst vakar över vardagsrummet. ”Barnen brukar säga att hans ande bor där”, säger Malin. Den vackert patinerade arbetsbänken räddades från soptippen i en antikbutik i Rom – det enda Malin behövde göra var att renovera lådorna invändigt. Taket, med både sprickor och missfärgningar, lämnades som det var. ”Det blev en härlig, dekadent känsla.” Schäslongen är inköpt på auktion i Italien. Även 1800-talskistan kommer från Rom. Den stora tavlan är målad av Martin Bradley. Glas och keramik, loppisfynd. Lampa Diamond Lights, design Eric Therner, Frama.

Foto:: Petra Bindel Bilden publicerades ursprungligen i hemma hos-reportaget ”Kika in i vår blgogare Malin Perssons ljuvliga hem!”

4. Fiolfikus

Fiolfikusen blir som en grön pelare i hemmet med sina vackra fiolformade blad. Gillar förmiddags- och eftermiddagssol och får gärna torka upp mellan vattningarna. Har ingenting emot skugga men vill gärna stå varmare än 13 grader. Vill du skämma bort din fiolfokus kan du ge den lite näring under vår och höst.

5. Lyktranka

Kallas också Hjärtan på tråd på grund av sina hjärtformade blad. En suckulent som trivs bäst i direkt solljus och gärna står varmt på sommarn. Under vintern däremot klarar den temperaturer ner till noll grader. Vattna sparsamt, lyktrankan ska absolut inte stå i vatten.

Källa: Plantagen.se 

Av: Åsa Boustedt

Läs också:

Så tar du hand om en fiolfikus – Malin Perssons bästa tips

Bästa råden för våra 11 vanligaste veckor

Här är de 5 trendigaste växterna just nu