Maximera förvaringen – 5 smarta tips för garderoben

03 mar, 2018 
Smart garderobsförvaring är A och O, men det är inte alltid lätt att veta hur man ska tänka eller gå till väga för att få bästa resultat.
Annons

En överfull garderob är ofta roten till ett stökigt hem. Och det spelar ingen roll hur mycket eller hur bra förvaring du har – om du inte nyttjar den rätt.

Med några enkla och – inte minst smarta – knep kan du skapa mer plats i dina garderober och på så vis få bättre överblick över dina kläder. Med ett renare och snyggare hem som resultat.

1. Häng upp kläderna

Pax garderobsysyem
Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar / Construktion to style

Genom att hänga upp så mycket av plaggen som möjligt får du bättre överblick än om du viker och förvarar kläderna i hyllor eller byrålådor. I hyllplan slutar det ofta med att du bara ser kläderna som ligger längst ut, och i lådor bara det som ligger högt upp.

Annons

För kläder som inte går att hänga på traditionella galgar finns det varianter med klämmor och för plaggen du är extra rädd om kan du välja vadderade galgar.

Observera dock att vissa material håller bättre om de viks, bland annat naturfiber som ull, kashmir, polyfibrer och akrylfibrer.

2. Investera i småförvaring

Underklädeslåda
Foto via: Cavillas / Sheerluxe

För att få bättre koll och lättare hitta bland dina småprylar och accessoarer bör du satsa på småförvaring.

Det kan till exempel vara insatser du lägger i byrålådan eller små askar och boxar. Fin förvaring tål att visas upp och kan med fördel placeras på öppna hyllplan eller ovanpå garderoben.

Annons

3. Förvara på höjden

Öppen pax-garderob
Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet hemma / Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Om golvytan är knapp – eller om du helt enkelt har mycket som behöver förvaras – är ett tips att bygga på höjden.

Nyttja utrymmet ovanpå garderoben, sätt upp några extra hyllor eller varför inte dekorativa väggkrokar eller andra upphängningsvarianter i anslutning till garderoben.

4. Inred med öppna lösningar

Klädstång med takfäste
Foto: Henrik Nero för Stockholm & Co Fastighetsförmedling / mäklare Nitasha Chander / Nina Holst/Stylizimo

Låt de plagg du gillar extra mycket ta plats och synas. En klädhäst, dekorationsstege eller andra snygga upphängningsanordningar kan användas som både ett sätt att förvara och dekorera.

Annons

Detsamma gäller för skor. Varför inte ställa dina snyggaste par på display i en öppen hylla?

5. Ta fram efter säsong

Smart garderobsförvaring
Foto: Ikea Livet hemma

Eftersom årstiderna skiljer sig till både väder och temperatur används många plagg endast en viss säsong. De varmaste tröjorna och vinterjackorna kanske inte kommer till särskilt stor användning under vår- och sommarhalvåret och de tunna plaggen bärs knappt på vintern.

Därför kan du utan problem ta fram och hänga undan kläder och anpassa det du väljer att har framme efter rådande säsong. På så vis blir din garderobsyta inte lika belamrad och du får lättare att hitta de plagg du faktiskt använder.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Läs också:

Annons